StoryEditor

Armitage: Nový návrh odráža názor väčšiny

03.06.2004, 00:00

Nový návrh rezolúcie OSN o Iraku, ktorý umožní dočasnej irackej vláde mať pod kontrolou irackú armádu a políciu, odráža názory väčšiny krajín tvoriacich Bezpečnostnú radu OSN. Vyhlásil to včera námestník amerického ministra zahraničných vecí Richard Armitage. USA sú pripravené na odsun svojich síl z Iraku pred koncom budúceho roka. Tento prvý konkrétny termín obsahuje nový návrh rezolúcie, ktorú Washington a Londýn predložili v noci nadnes Bezpečnostnej rade OSN v New Yorku. "Veríme, že môžeme vyhovieť požiadavkám a názorom väčšiny z 15 členov Bezpečnostnej rady." povedal Armitage po stretnutí s predstaviteľom Európskej únie pre spoločnú zahraničnú plolitiku Javierom Solanom. USA dúfajú, že nový návrh zaženie obavy vyplývajúce z nestanovenia konečného termínu na pôsobenie multinárodných síl v Iraku.

Šaron tvrdí, že plán stiahnutia bude prijatý
Izraelský premiér Ariel Šaron včera vyhlásil, že vládny kabinet v nedeľu schváli jeho plán na stiahnutie sa z pásma Gazy. "Plán bude v nedeľu schválený," povedal novinárom predseda vlády židovského štátu v Jeruzaleme na brífingu, vychádzajúc z miestnosti, kde sa konalo kľúčové zasadnutie bezpečnostného výboru Knesetu. Americký prezident George W. Bush sa vyjadril, že podporí len plán úplného stiahnutia všetkých izraelských jednotiek a židovských osadníkov z pásma Gazy a nebude akceptovať verziu "naťahovania" celého tohto problému. K stiahnutiu Izraela z pásma Gazy by podľa navrhnutého plánu malo prísť do konca roku 2005, a to aj napriek silnej opozícii niekoľkých členov vlády a koaličných poslancov. "Do konca roka 2005 nebude v Gaze ani jediný osadník," cituje denník Maariv Šaronove slová, ktoré povedal na zasadaní výboru pre zahraničné záležitosti a obranu jeruzalemského Knesetu.

Prodiho konkurentmi sú premiéri Dánska a Belgicka
Premiéri Belgicka a Dánska Guy Verhofstadt a Anders Fogh Rasmussen sú zatiaľ hlavnými konkurentmi na post predsedu Európskej komisie. Vyplýva to z rokovaní za zatvorenými dverami, ktoré v súčasnosti absolvuje írsky premiér Bertie Ahern v rámci záverečných konzultácií s členskými krajinami EÚ pred nadchádzajúcim summitom únie. Predseda írskeho vládneho kabinetu by mal ešte v priebehu 48 hodín navštíviť Paríž, Londýn, Haag, Brusel, Luxemburg, Berlín a Kodaň s cieľom urovnania názorových rozdielov na pripravovanú ústavu EÚ, ako aj dosiahnutia konsenzu v otázke osoby nového šéfa EK. Ahern zatiaľ obsah svojich rokovaní o osobe nového predsedu EK tají a na mlčanlivosť zaviazal aj svojich partnerov. Dokonca aj viacerí ministri zahraničných vecí nie sú v tejto veci zainteresovaní, oznámil vysokopostavený diplomat EÚ.

Rozlúštenie kódov mal prezradiť Šalabí
Bývalý člen irackej vládnej rady Ahmad Šalabí nedávno upadol do nemilosti americkej administratívy kvôli tomu, že Teheránu oznámil, že USA rozlúštili šifrovací kód iránskej tajnej služby. Informovali o tom viaceré americké médiá. Televízna stanica DBS News najprv v utorok oznámila, že Šalabí predstaviteľovi iránskej tajnej služby povedal, že Spojené štáty rozlúštili jej kódy, čím americkí agenti získali prístup k tajnej komunikácii. Zverejnenie takejto informácie by odhalilo jeden z najdôležitejších zdrojov amerických informácií o Iráne. Denníky New York Timer, Los Angeles Times a Washington Post podobné informácie priniesli vo včerajších vydaniach, pričom všetky sa odvolávali na nemenovaných predstaviteľov americkej tajnej služby. Prezidentská poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezza Riceová sa k správam odmietla vyjadriť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:28