StoryEditor

MMF priznal zlyhanie svojej politiky

19.03.2003, 23:00

Medzinárodný menový fond (MMF) po rokoch priznal, že nútenie chudobnejších krajín otvárať svoje trhy zahraničným investorom zvyšuje na ich území riziko finančných kríz. Ako fond uviedol vo svojej najnovšej správe, proces liberalizácie kapitálových účtov sa v niektorých prípadoch podieľal na zvýšenej náchylnosti týchto krajín na finančné krízy. Na druhej strane sa nepodarilo dokázať, že politika MMF voči chudobnejším krajinám podporila na ich území hospodársky rast.
Správa, ktorú zverejnila britská mediálna spoločnosť BBC a vypracoval ekonóm MMF Kenneth Rogoff, v skutočnosti tieto krajiny varuje, aby boli opatrné pri procese integrácie svojich hospodárstiev do svetovej ekonomiky a pred nastúpením takéhoto procesu najskôr posilnili domáce finančné inštitúcie.
Medzi obeťami "rád MMF" sú Argentína, Brazília, Indonézia a Ruská federácia, ktoré poslúchli požiadavky menovej inštitúcie a otvorili svoje trhy zahraničným investorom výmenou za niekoľkomiliardové úvery. Len čo sa však objavili prvé problémy, zahraniční špekulanti rýchlo svoje investície z krajín stiahli a uvrhli štáty do hospodárskej recesie.
Za túto politiku sa MMF už pred časom dostal pod paľbu kritiky. Jedným z najväčším kritikov bol bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz, ktorý viackrát poukázal na nebezpečenstvo nasledovania rád MMF ekonomicky slabšími krajinami. Viacerí politici z postihnutých krajín však poukazujú aj na fakt, že politiku MMF do veľkej miery určujú USA, ktoré sú aj najväčším akcionárom fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:23