StoryEditor

Tretí raz na milovanej slovenskej zemi

12.09.2003, 00:00
Pápež Ján Pavol II. pricestoval včera na svoju už tretiu pastoračnú návštevu Slovenska. K najvyšším slovenským štátnym a cirkevným predstaviteľom ho následne dopravili na mobilnom kresle, čo ešte viac zdôraznilo obavy o jeho chatrné zdravie. Tentoraz vyzeral mimoriadne vyčerpaný, triasol sa a dokonca nebol schopný dokončiť pripravený prejav.

Pápež Ján Pavol II. pricestoval včera na svoju už tretiu pastoračnú návštevu Slovenska. Na letiskovú plochu vyšiel až pol hodinu po pristátí, z lietadla ho premiestnila zdvíhacia plošina. K najvyšším slovenským štátnym a cirkevným predstaviteľom ho následne dopravili na mobilnom kresle, čo ešte viac zdôraznilo obavy o jeho chatrné zdravie. Tentoraz vyzeral mimoriadne vyčerpaný, triasol sa a dokonca nebol schopný dokončiť pripravený prejav.
Prezident Rudolf Schuster ho privítal tradičným slovenským spôsobom - chlebom a soľou, ktorý mu ponúkol pár mladých ľudí oblečených v kroji. "Ďakujem Pánovi, že mi doprial už po tretí raz stúpiť na milovanú slovenskú zem. Prinášam všetkým pozdrav pokoja a nádeje," pozdravil Slovákov pápež. Počas príhovoru ťažko dýchal a zle artikuloval. V istých momentoch mu vôbec nebolo rozumieť. Na jeho vlastnú žiadosť preto pokračoval v príhovore jeden z členov sprievodu. Na záver sa pápež ešte raz dostal k slovu a z posledných síl prejav dokončil. Aj v minulosti sa Svätý Otec spoliehal na svoj sprievod pri čítaní častí príhovorov, osobitne v jazykoch s ťažkou výslovnosťou, no nie zo zdravotných dôvodov, ako to bolo včera.
Prezident Rudolf Schuster v privítacom prejave zdôraznil, že "si váži pápežove aktuálne slová adresované európskym inštitúciám". Na túto myšlienku nadviazal aj Ján Pavol II., ktorý vyzdvihol význam kresťanských tradícií: "Milovaní, prispejte svojou bohatou kresťanskou tradíciou k budovaniu identity novej Európy. Neuspokojte sa iba s hľadaním ekonomických výhod. Iba budovaním spoločnosti, ktorá rešpektuje ľudský život vo všetkých jeho formách a propaguje rodinu možno zabezpečiť budúcnosť na pevných základoch a blahodarnú pre všetkých." Dodal, že jeho posolstvo nesmeruje iba ku katolíkom: "Chcem objať - aspoň v duchu - všetkých synov a dcéry Slovenska vrátane príslušníkov národnostných menšín a iných vierovyznaní. Vedzte, drahí moji, že pápež myslí na každého z vás."
Bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol verí, že s pápežovou návštevou "zavládne pokoj, a že sa trochu zmenia medziľudské vzťahy". Na otázku HN, či sa Jána Pavla nedotkla medializovaná diskusia o financovaní cesty, odpovedal: "Myslím si, že Svätý Otec je natoľko duchovným mužom, že sa nad to dokáže povzniesť. Chápe, že čo sa stalo, je príliš úzkoprsé a nekultúrne." Na diskusiu, ktorá prebehla slovenskými médiami, zareagoval aj spišský diecézny biskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra: "Sloboda je často zneužívaná tými, ktorí cirkvi neprajú. Neútočia na cirkev priamo, ale rozkladajú evanjeliové hodnoty, čo je ešte nebezpečnejšie ako priama fyzická sila."
Až do nedele bude prechodným domovom Jána Pavla Apoštolská nunciatúra v Bratislave, kde včera Svätý Otec prijal aj našich troch najvyšších štátnych predstaviteľov - prezidenta, predsedu parlamentu Jána Hrušovského a premiéra Mikuláša Dzurindu.
Pápeža na letisku, v bratislavských a trnavských uliciach, vítali nielen stovky slovenských veriacich s vatikánskymi vlajočkami, ale aj mnohí z jeho rodného Poľska. Aj za plotom prísne stráženého letiska bolo vidieť transparenty v poľštine.
Sľub splnila občianska iniciatíva Povedz to nahlas - Nie klerikalizácii Slovenska, ktorej hŕstka aktivistov si v areáli letiska rozprestrela niekoľko veľkých transparentov. "Ľudia sa boja, my sme tu za nich. Boja sa prejaviť svoj názor," obhajovala svoj postoj Hana Fábry. Svoj názor však prišla prejaviť oveľa väčšia skupina - asi tisícka pápežových priaznivcov. "Je to najväčšia udalosť pre nás, sme šťastní, že je na Slovensku už po tretíkrát a urobíme všetko pre to, aby sa dobre cítil," tvrdí dôchodkyňa Viera Baumanová z Bratislavy.
Dnešný deň Svätý Otec strávi na strednom Slovensku v Banskej Bystrici, v sobotu bude na východnom Slovensku v Rožňave a v nedeľu jeho cesta vyvrcholí blahorečením mučeníkov komunistického režimu Zdenky Schelingovej a Vasiľa Hopku v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:10