StoryEditor

MF zmení výšku garančného fondu poisťovní

20.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Minimálna výška garančného fondu pre životné poistenie by mala byť 3 milióny eur, pre neživotné poistenie od 2 miliónov eur.

Minimálna výška garančného fondu pre životné poistenie by mala byť 3 milióny eur, pre neživotné poistenie od 2 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva financií SR, ktorú predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie. Cieľom vyhlášky je upraviť minimálnu výšku garančného fondu tak, aby poisťovňa alebo pobočka zahraničnej poisťovne bola schopná vlastnými zdrojmi uhrádzať v čase a v požadovanom objeme všetky záväzky vyplývajúce z uzavretých poistných zmlúv. Táto požiadavka je jedným z najvýznamnejších nástrojov obozretného dohľadu, ktorý zabezpečuje ochranu práv poistených osôb a držiteľov poistiek.
Potreba vydať vyhlášku vyplynula aj z prístupového procesu Slovenskej republiky do Európskej únie. Do vyhlášky sú zapracované ustanovenia smernice Európskeho parlamentu a Rady ES týkajúcej sa životného poistenia a smernice o požiadavke na solventnosť neživotných poisťovní. "Stanovenie garančného fondu, jeho výšky a jeho zloženie musia byť také, aby sa zabránilo prudkému zvyšovaniu výšky minimálneho garančného fondu v budúcnosti, to znamená, že mechanizmus jeho zvyšovania musí byť v súlade s európskym indexom spotrebiteľských cien," konštatuje sa v materiáli. Účinnosť vyhlášky sa navrhuje od 1. júna 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:17