StoryEditor

USA chcú viac ruskej ropy

18.07.2003, 00:00

Spojené štáty majú záujem o výrazné zvýšenie objemu ropy a zemného plynu z Ruska, čo plánujú predložiť na rusko-americkom energetickom summite, ktorý sa uskutoční v septembri v Sankt Peterburgu. Uviedol to ruský denník The Moscow Times. Podľa amerického veľvyslanca v Rusku Alexandra Vershbowa Washington verí, že na skorom zvýšení dodávok zemného plynu sa bude podieľať ropná spoločnosť ExxonMobil, ktorá realizuje projekt Sachalin-1, teda sprístupňovanie ložísk plynu na ostrove Sachalin, ktoré obsahujú okolo 408 mld. kubických metrov plynu a 140 mil. ton ropy.
Okrem toho majú USA záujem aj o zvýšenie dodávok ropy z prístavu Murmansk, jediného nezamŕzajúceho prístavu na severe Ruska. Tie bude možné zvýšiť až po prepojení Murmanska s bohatými ropnými náleziskami na západnej Sibíri. Šancu na docielenie tohto projektu dáva štúdia o jeho vhodnosti, na ktorej sa začiatkom júla dohodli ropné firmy Yukos, Lukoil, TNK, Sibnefť a Surgutneftegaz a ktoré sú pripravené rozdeliť si aj náklady na prieskum a realizáciu. A. Vershbow pripomenul, že Washington má "veľký záujem" o tento projekt. Okrem toho, Američania sú pripravení už toto leto rokovať aj o vybudovaní terminálu na zabezpečenie dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) z Murmanska. Šéf plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller uviedol, že Rusko zvýši dodávky svojich surovín do USA hneď ako to bude možné a do nádejných projektov zahrnul aj dodávky LNG z polostrova Jamal a arktickej oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:49