StoryEditor

Virtuálny prúd vzduchu pre aerodynamický simulátor

18.03.2002, 23:00

Technické centrum automobilky SEAT nedávno vybavili špeciálnym počítačovým programom na skúmanie aerodynamických vlastností pri vývoji ich vozidiel. Program Powerflow je virtuálnym aerodynamickým tunelom, v ktorom sú simulované aerodynamické podmienky pre vozidlo. SEAT je jedným z mála európskych výrobcov vozidiel, ktorí takýto prvok využívajú vo vývojovom procese. Powerflow vyvinuli v prestížnom Inštitúte technológií Massachusetts (MIT). Tento počítačový program umožňuje veľmi jednoducho, ale efektívne, študovať prúdenie vzduchu, ktoré pôsobí na vozidlo. Poskytuje tak užitočné informácie, ktoré potom pomáhajú dosiahnuť tie najlepšie aerodynamické vlastnosti, zohľadňujúc odpor vzduchu a sily pôsobiace na vozovke na vozidlo. Získajú sa zároveň aj informácie dôležité pre chladenie motora.
Až po ukončení takýchto virtuálnych testov prechádza model vozidla na testy do skutočného aerodynamického tunela. Výsledky získané vo virtuálnom tuneli predstavujú ešte ďalšiu výhodu: šetria v značnej miere finančné prostriedky i čas.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:00