StoryEditor

Podniky a trhy krátko

13.02.2003, 23:00

EKONOMIKA Železníc SR v regiónoch, kde zrušili osobnú dopravu, nie je taká stratová, ako prezentujú ich predstavitelia. Tvrdí to predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Podľa jeho slov osobná železničná doprava je stratová v celej sieti tratí, v kombinácii s nákladnou dopravou je však ekonomika iná. Zrušenie regionálnych tratí súvisí s pripravovanou privatizáciou nákladnej železničnej dopravy a zámerom železníc bolo zvýšiť priechodnosť týchto regionálnych tratí pre nákladnú dopravu. (TASR)
VIEDENSKÉ letisko zaznamenalo v prvom mesiaci tohto roka nezvyčajne vysoké čísla prepravených pasažierov. Ako informovala spoločnosť Flughafen Wien, v januári prepravila 817 919 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 15,1 %. Počet transferových pasažierov, ktorí na letisku prestupujú, vzrástol dokonca o 25,1 % a dosiahol 306 766. (TASR)
NOVOVYMENOVANÁ komisia, ktorá má posúdiť ponuky na predaj, resp. prenájom košického lesného majetku, potvrdila, že z návrhov je najlepšia ponuka Martina von Habsburga. Ten prejavil záujem o odkúpenie lesného užívateľského celku Opátka s výmerou 3 820,96 hektára takmer za 344 mil. Sk. Komisia však zatiaľ nevylúčila ani ostatné alternatívne ponuky. (SITA)
PRÍPRAVY projektu výstavby paroplynovej elektrárne pri Trnave pokračujú. Investorovi však zatiaľ chýba zmluva o dodávkach zemného plynu. Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., Bratislava, je ochotný pristúpiť na odber asi 500 až 550 mil. m3 plynu ročne, čo je takmer 8 % zo súčasnej ročnej spotreby plynu v SR. "Zo strany SPP očakávame akceptovateľnú ponuku, keďže zmluva na dodávku plynu je pre takýto projekt kľúčová," konštatoval riaditeľ Malženice Power Adrian Bobula. (TASR)
HLAVNOU príčinou nevyužívania alternatívnych zdrojov energie, ako sú tepelné čerpadlá a solárne kolektory, je nevyhovujúca daňová legislatíva a zvýšenie DPH. "Pri 20-percentnej DPH je životnosť alternatívnych zdrojov kratšia ako čas návratnosti investovaných prostriedkov," povedal cechmajster Cechu vykurovania a tepelnej techniky Miroslav Fuksa. (SITA)
VIACERÉ nedostatky zistili v minulom roku inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pri previerkach verejných skladov. Celkovo preverili 84 verejných skladov, pričom v 48 prípadoch zistili porušenia platných noriem. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 20:02