StoryEditor

Viera Farkašová: Ministerstvo šetrí na programe Socrates

07.12.2004, 23:00
Rozhovor s riaditeľkou Národnej kancelárie pre program Socrates Vierou Farkašovou.

Ako sa vstupom Slovenska do únie zmenilo financovanie programu Socrates?
- Zmena financovania platí od začiatku tohto roka a týka sa aj Leonarda da Vinci a programu Mládež. Všetky zdroje do programov plynú z Európskej komisie. Som členkou riadiaceho výboru Socratesa v Európskej únii a už na začiatku roka vidím, koľko zdrojov z EÚ dostaneme. Výška príspevku únie závisí od mnohých idikátorov - napríklad HDP, počty študentov. Kritériá sú nastavené voči Slovensku spravodlivo. Napríklad, keď sa porovnávame s Českom podľa pomeru obyvateľov dva ku jednej, sme na tom lepšie. Máme približne rovnaké prostriedky ako krajiny s rovnakým počtom obyvateľov - Írsko, Dánsko a Fínsko. Tento rok by sa mali na Slovensku v rámci programu Socrates vyčerpať 3 milióny 500-tisíc eur. Myslím si, že tieto zdroje minieme na sto percent. Keď vidíme, že niektoré školy majú s čerpaním problémy, snažíme sa im grant zmeniť a zdroje presunúť, napríklad, do mobilít, kde sa ľahšie minú. Sme však nahnevaní na jednu vysokú školu, ktorá pre neporiadok v agende nevyčerpala 10-tisíc eur na študentské mobility. Našťastie, bol to jediný takýto prípad za šesť rokov fungovania programu.
Dofinancovanie programu Socrates z rozpočtu ministerstva školstva je veľmi slabé. Na celý program Socrates dostaneme 3 milióny 500-tisíc eur z Európskej komisie, na Erasmus ide z toho 1 milión 800-tisíc eur, ministerstvo školstva však poskytne na dofinancovanie celého programu Socrates necelé štyri milióny slovenských korún. Žiadali sme 45 miliónov, sám minister nám prisľúbil, že by to nemal byť problém. Ak z tohto balíka dáme 600-tisíc regionálnemu školstvu, malé školy sú za to vďačné. O zvyšné prostriedky (okolo 3 miliónov slovenských korún) sa však musí podeliť vyše sedemsto študentov. Napríklad v Českej republike dáva ministerstvo školstva na dofinancovanie podprogramu Erasmus ročne 180 miliónov českých korún.
Čo bude s programom Socrates po roku 2006, keď by mal skončiť?
- V Európskej komisii sa pripomienkuje dokument o integrovanom programe celoživotného vzdelávania. Socrates zanikne. Súčasťou nového programu bude Erasmus, Comenius, Grundtvig a Leonardo da Vinci. Štruktúra nového programu bude pre verejnosť zrozumiteľnejšia. Finančný rámec pre nový program bude ešte vyšší. Národná kancelária pre program Socrates spravuje tento program na základe kontraktu Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu a ministerstva školstva do roku 2006. Správca programu po tomto roku na Slovensku vzíde z výberového konania.
Aký je váš pohľad na reformy školstva na Slovensku v súvislosti s programom Socrates?
- Ministerstvo urobilo tzv. evaluáciu programu, teda formálne ho zhodnotilo a výsledky odovzdalo EK. Napriek tomu mám pocit, že v regionálnom školstve na Slovensku nie je prínos Comeniusa dostatočne zhodnotený a aplikácia výsledkov ešte tomu nezodpovedá. Nie sú zohľadnené, napríklad, aspekt kritérií hodnotenia, medzinárodná spolupráca a ani financovanie. Štátna pokladnica systém absolútne nabúrava, pritom malé školy majú ešte menej problémov ako vysoké. Napríklad vysoké školy dostávajú tie peniaze, ktoré im my pridelíme z programu, oneskorene, lebo musia ísť cez pokladnicu. Erasmus pre vysoké školy je už v našej legislatíve zohľadnený. Tento podprogram Socratesa určite pomohol tomu, že v legislatíve nášho vzdelávacieho systému sa už počíta s trojstupňovým vzdelávaním - bakalár, magister a doktor.
Základným dokumentom na budovanie systémov vzdelávania v únii je Bolonská deklarácia. Kam smeruje školstvo v únii?
- Cieľom Bolonskej deklarácie nie je zjednotenie systémov v školstve. Európska únia nechce od nás, aby sme stotožnili náš vzdelávací systém so systémami iných krajín únie. Ide o to, aby sa vzdelávanie vyrovnávalo a zbližovalo natoľko, aby bolo kompatibilné. Myslím, že Slovensko robí dosť veľa pre tento cieľ. Z hľadiska Bolonskej deklarácie vidím pokrok v uznávaní štúdia v únii. My máme navyše takú aktivitu - bolonskí promótori. Ide o malý garant, ktorý dostalo Slovensko, ako aj ostatné účastnícke krajiny na to, aby si zabezpečilo expertov, ktorí by bolonskú deklaráciu propagovali na slovenských vysokých školách.
V čom sú najväčšie problémy v mobilite mladých ľudí?
- Ja vidím najmä finančné problémy. Myslím si tiež, že otázkou mobilít mladých ľudí by sa malo viac zaoberať aj ministerstvo školstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:47