StoryEditor

Zahraničné investície klesli takmer o polovicu

23.01.2002, 23:00

Objem zahraničných investícií (PZI) v minulom roku klesol o 40 %, pričom podľa analytikov sa na poklese väčšou mierou podieľalo spomalenie rastu svetovej ekonomiky než teroristické útoky na USA 11. septembra.
Ako sa uvádza v správe Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD), najvýraznejší pokles zaznamenali priemyselne silné ekonomiky. V ich prípade klesli PZI v roku 2001 viac ako o 50 % na približne 500 mld. USD. Naopak, rozvojové štáty neutrpeli vysoký pokles investícií (z 240 mld. USD v roku 2000 na 215 mld. USD v roku 2001). Podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo viacero veľkých firiem, spoločnosti len v malej miere menili po 11. septembri svoje investičné plány.
Nové údaje oznámila UNCTAD v rámci upravenej pôvodnej výročnej správy, ktorú zverejnila 18. septembra 2001, teda krátko po útokoch na New York a Washington. Vtedajšie údaje vychádzali hlavne z predpokladaných výsledkov za prvých deväť mesiacov roka 2001, ďalej z investičnej aktivity, za ktorú sa v najväčšej miere považujú akvizície a fúzie medzi nadnárodnými spoločnosťami. Vychádzajúc len z výsledkov za prvé tri štvrťroky je jasné, že veľká časť svetových ekonomík zaznamenala prudký pokles v objeme PZI.
Najviac zasiahnutým štátom malo byť podľa štatistických výsledkov Nemecko, treba však vziať do úvahy, že údaje za predchádzajúci rok 2000 výrazne ovplyvnila (smerom hore) akvizícia firmy Mannesmann britskou Vodafone. Aj bez toho však Nemci získali v roku 2001 nižší objem PZI a rovnaký trend bolo vidieť aj v ďalších ekonomicky silných krajinách ako USA, Británia, Francúzsko a Holandsko. Vo všetkých z nich nedosiahol objem PZI ani polovicu úrovne z roka 2000.
Zatiaľ však čo priemyselné štáty zaznamenávali pokles investícií, reformujúce sa štáty si udržiavali stabilnú úroveň. Vnútrozemie Číny, ktoré dlho lákalo zahraničné firmy, ich láka ďalej a zdá sa, že čoskoro predbehne v objeme PZI Britániu ako druhý najlukratívnejší trh na svete. Naopak, ako uviedla BBC, Hongkong, ktorý v roku 2000 prilákal na svoje územie 64 mld. USD, nedosiahne za rok 2001 ani polovicu z tejto sumy. Krajiny strednej a východnej Európy si vo veľkej väčšine udržali prísun zahraničných investícií na úrovni z predchádzajúcich rokov a jedine Afrika bola regiónom, ktorý zaznamená rast objemu PZI za minulý rok.
Keďže údaje UNCTAD vychádzali najmä z obdobia ešte pred 11. septembrom, štatistici realizujú samostatný prieskum zameraný len na obdobie po útokoch. Zdá sa však, že ani po teroristických útokoch väčšina veľkých firiem svoje investičné plány nemenila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 16:07