StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

08.01.2004, 23:00
Les Echos
"Stará Európa" prinajmenšom neprepadá nadšeniu z nadchádzajúceho rozšírenia Európskej únie o desať krajín strednej a východnej Európy. Síce je potrebné vyrovnať sa s historickou úlohou voči krajinám, ktoré sa dokázali odvážne oslobodiť z jarma komunizmu, ale zároveň vznikajú problémy pre rozšírenú úniu, ktorá sa priblíži čínskym a indickým dimenziám. Prvý problém je v priepasti medzi bohatstvom "starých" a "nových" členov. Účet za solidaritu bude o to ťažší, že tradiční prispievatelia do úniového rozpočtu, najmä Nemecko, sa boria s vážnymi problémami rozpočtových schodkov. Podľa poslednej výročnej správy Bruselu sú nováčikovia pripravení čeliť konkurencii na spoločnom trhu. V mnohých nových členských krajinách je však v dôsledku drastickej reštrukturalizácie ťažkého priemyslu vysoká nezamestnanosť a vysoké schodky obchodnej bilancie. Slabinou je najmä Poľsko, ktoré budí znepokojenie zastavením reforiem, schodkom verejných financií, zaostalosťou poľnohospodárstva a vysokou nezamestnanosťou. Predstavuje však skoro polovicu váhy rozšírenia a jeho hlas je v diskusii o európskej ústave neprehliadnuteľný.
(Rozšírenie bez nadšenia, editoriál, 8. 1.)

EUobserver
Nové ochranné opatrenia Spojených štátov amerických v leteckej doprave v značnej miere zvyšujú napätie s ostatnými krajinami. Dôvodom rastúcej nespokojnosti európskych krajín sú zrušené lety a problém so zvládnutím nových opatrení, na základe ktorých by na palubách lietadiel mala byť prítomná ozbrojená stráž a zoznamy cestujúcich by sa mali ešte pred odletom podrobne preskúmať. To sa stretlo so zmiešanými reakciami v jednotlivých krajinách EÚ. Kým Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko reagovali na nové opatrenia pozitívne, úrady civilného letectva v Dánsku, vo Švédsku, Fínsku a v Portugalsku vyhlásili, že ozbrojeným strážcom nepovolia vstup na palubu svojich lietadiel. V prípade podozrenia z ohrozenia bezpečnosti navrhujú zrušenie letov.
(Bezpečnostné opatrenia USA sa v Európe stretli aj s odporom, Sharon Spiteri, 8. 1.)
01 - Modified: 2002-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo chceme dosiahnuť v Prahe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:51