StoryEditor

Gross sa snaží vytvoriť vládu, u ODS neuspel

08.07.2004, 00:00
Úradujúci šéf ČSSD Stanislav Gross, ktorého poveril prezident Václav Klaus zostavením novej českej vlády, sa pustil naplno do práce. Ako prvé si naplánoval stretnutia s lídrami dvoch opozičných strán, ktoré majú v súčasnosti oveľa vyššie preferencie ako sociálna demokracia. Včera sa Gross stretol s predstaviteľmi ODS, dnes má rokovať s komunistami.

ODS tvrdí nie
Včerajšie rokovanie so šéfom občianskych demokratov Mirkom Topolánkom neprinieslo žiaden posun. Gross sa v ODS snažil nájsť podporu na pokračovanie doterajšej vládnej koalície ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, ktorá v 200-člennej Poslaneckej snemovni disponovala 101 hlasmi, ale dnes ich má sotva 100. Topolánek však takúto možnosť odmietol a zopakoval, že ODS je ochotná podporiť iba takú vládu, ktorá povedie krajinu do predčasných parlamentných volieb. Podľa ODS by mohlo ísť o úradnícku vládu, na ktorej by sa eventuálne podieľali aj občianski demokrati. Podpredseda ODS Petr Nečas nevidí "ďalšie pokračovanie týchto slabých nekompetentných vlád ako dobré riešenie".
Topolánek zároveň do českých médií vypustil informáciu, že Gross sa snažil uplatiť niektorých poslancov za ODS výmenou za podporu budúcej vláde. Samotný Gross pripustil, že ODS ponúkol neobsadený post prezidenta Najvyššieho kontrolného úradu a ďalšie funkcie, napríklad kreslo šéfa parlamentného rozpočtového výboru. Vyhlásil však, že "nejde o žiadne kupčenie, ale iba o ponuku kontrolných funkcií pre opozíciu". Okrem toho zopár poslancov za ODS tvrdí, že od Grossa dostali ponuky aj na niekoľkomiliónové sumy. "Ak by koalícia dokázala získať jediný hlas z našej strany či od KSČM, a to vrátane odchodu zo sály pri hlasovaní o dôvere, možno sa oprávnene domnievať, že išlo o istý druh korupcie," reagoval na to šéf občianskych demokratov Topolánek.

Komunisti cítia príležitosť
Oveľa väčšie šance na úspech má Gross pri dnešnom rokovaní so šéfom komunistov Miroslavom Grebeníčkom. Hoci zo začiatku designovaný premiér tvrdil, že nechce vytvoriť vládu, ktorá by bola odkázaná na podporu komunistov, dnes už tento scenár nie je nepredstaviteľný. S podporou KSČM by mohla menšinová jednofarebná vláda ČSSD pohodlne fungovať. V Poslaneckej snemovni by mali sociálni demokrati a komunisti väčšinu 111 hlasov. Lenže táto možnosť by ešte viac rozštiepila už ja tak dosť rozhádanú sociálnu demokraciu. Zatiaľ čo mnohí z krídla blízkeho expremiérovi Milošovi Zemanovi by neboli proti, výhrady majú viacerí členovia doterajšej vlády - napríklad ministerka školstva Petra Buzková či minister kultúry Pavel Dostál. "Stanislav Gross je v zložitej situácii: dohoda s komunistami by mu zaistila pokojné vládnutie. Zároveň by však 35-ročný politik zaistil komunistom taký významný podiel na moci, aký komunistická strana nemala od roku 1989," komentoval to denník MF Dnes. Komunisti by, samozrejme, ČSSD nepodporili zadarmo - robia si chute na kreslo predsedu snemovne. Získanie jednej z najvyšších funkcií v štáte by urobilo definitívnu bodku za ich "ponovembrovým vyhnanstvom".
Po tom ako Gross zistí v ODS a KSČM názory na možnosti budúcej vlády, stretne sa s lídrami doterajších koaličných partnerov - predsedom ľudovcov Miroslavom Kalouskom a šéfom unionistov Pavlom Němcom. Médiá špekulujú, že KDU-ČSL ponúkne účasť vo vláde, zatiaľ čo US-DEU by mala odísť do opozície a "ticho" podporovať vládu. Šéf unionistov Němec to odmieta a vidí len dve možnosti - buď účasť vo vláde alebo odchod do ozajstnej opozície. Kalousek zasa Grossovi pravdepodobne zopakuje, že pre KDU-ČSL je neprijateľná účasť vo vláde alebo jej podpora, ak bude závisieť od komunistov. Na rozdiel od US-DEU, ktorá je dnes úplne marginalizovaná, sa ľudovci nemusia báť predčasných volieb. Do budúceho parlamentu by sa mali dostať a vo vláde môžu zasadnúť ako s ODS tak aj s ČSSD.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvá riečna koalícia na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:38