StoryEditor

Koruna pomáha zahraničným podielovým fondom

23.07.2003, 00:00

Kým donedávna bola príčinou strát otvorených podielových fondov investujúcich do zahraničných cenných papierov koruna, dnes je to naopak. Oslabovanie slovenskej meny, ktoré trvá od začiatku júla, sa stáva zdrojom ich ziskov, prípadne zmierňuje trhové straty. Aj preto majú niektoré peňažné fondy na svoje pomery nadštandardné výnosy. Napríklad Dolárový peňažný dividendový fond v správe Tatra Asset Management sa v uplynulom týždni posilnil až o 1,72 percenta a Euro peňažný dividendový fond od tej istej správcovskej spoločnosti o 0,66 percenta. Podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej, a. s., Vladimíra Ravingera sa koruna minulý týždeň oslabila o 10 halierov oproti euru a v súboji s americkým dolárom prišla o 40 halierov.
Výkonnosť väčšiny slovenských peňažných a dlhopisových fondov ovplyvnil pokles záujmu zahraničných investorov o domáce štátny dlhopisy. "Uzatváranie veľkých predajných pozícií je spojené s presunom investorov zo stredoeurópskeho regiónu, ktorý bol naštartovaný chybným postupom Maďarska pri úprave kurzu forintu oproti euru, ako aj zvýšeným politickým napätím na našej politickej scéne," povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Peter Machaj. Prípadné vyriešenie koaličných sporov môže v budúcnosti zvýšiť atraktivitu slovenských dlhopisov. "K rastu ich cien by malo prispieť aj zlepšovanie makroekonomických ukazovateľov Slovenska," doplnil Machaj. Nezanedbateľný vplyv na slovenské dlhopisy bude však mať aj vývoj ostatných ekonomík strednej a východnej Európy.
Väčšina dlhopisových fondov mala minulý týždeň stratu. Dolárové dlhopisové fondy prišli podľa Ravingera v priemere o 0,17 percenta, eurodlhopisové dokonca o 0,4 percenta a slovenské o necelú desatinu percenta.
Ani akciové podielové fondy nemajú za sebou priaznivý týždeň. "Pozornosť investorov sa sústredila na zverejňovanie firemných výsledkov, kde sme napriek viacerým pozitívnym správam boli svedkami slabého hospodárenia technologických firiem," povedal Martin Ďuriančík z Tatra Asset Management. Hospodárske výsledky však nezverejnili ešte všetky významné európske či americké firmy, čo spôsobuje výkyvy na trhoch. "S poklesom cien akcií paradoxne dochádza k súbežnému rastu výnosov z dlhopisov, a tým k poklesu ich cien," tvrdí Machaj. Pokles cien dlhopisov znižuje výkonnosť podielových fondov, ktoré ich majú v portfóliu.
Dôležitým faktorom pre budúci vývoj akciových trhov je odhad hospodárskych výsledkov spoločností na druhý polrok. "Zatiaľ čo európske spoločnosti sú viac skeptické, doterajšie odhady amerických spoločností boli skôr optimistické," povedal Machaj. Spôsobil to najmä pokles kurzu amerického dolára oproti euru od začiatku roka, ktorý zvýhodňuje amerických exportérov a znižuje konkurencieschopnosť európskych spoločností. "Vývoj na devízovom trhu významne ovplyvní ceny akcií aj v druhom polroku 2003," povedal Machaj.

Najvyššie zisky a straty fondov za uplynulých 12 mesiacov

(medziročné hodnotenie k 18. júlu, v %)

Podielový fond

Správcovská spoločnosť

Zisk/Strata*

KBC - Equity Fund Biotechnology

KBC Equity Fund

47,5

KBC - Equity Fund Internet

KBC Equity Fund

46,2

JTAM - Renta globálny akciový

J&T Asset Management

25,67

WIOF - European Equity

AIG Global Inv. Corp.

-17,91

VB - Europa-Invest

Volksbanken-KAG

-15,07

TAM - Európsky technologický

Tatra Asset Management

-14,57

Zdroj: Asociácia správcovských spoločností

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:22