StoryEditor

Nechty -- večný problém žien

09.05.2003, 00:00

Jar a leto sa neodmysliteľne blíži. Vždy upravená tvár, elegantné šaty, módny účes. Nič nechýba k dokonalosti. Vlastne iba taká maličkosť -- NECHTY! Túžite mať krásne a zdravé nechty? Vyskúšajte zopár overených trikov!
Ruky a nechty sú súčasťou tela, na ktorú sa pozeráme pri kontakte s iným človekom. Podávajú tovar, vydávajú lístky, šeky, doklady či peniaze... Denne sa dostávajú do kontaktu s počítačom, faxom, telefónom a perom. Prichádza jar a leto, preto s teplejším obdobím je čas odložiť do skríň rukavice. Každá žena by mala dbať o svoje ruky rovnako ako o tvár, vlasy a pleť. Sú však ruky vždy našou dokonalou vizitkou? Nepestované ruky i nechty nemilosrdne prezradia náš vek i životný štýl. Medzi najčastejšie problémy patria lámavé, štiepavé nechty a zápaly nechtového lôžka.
Pravidelnou starostlivosťou, nasledujúcimi radami a malými trikmi môžete predísť problémom s nechtami.
1. Vyberte si vhodný pilník -- dnes ich už dostať rôznych tvarov, dĺžok i farebných odtieňov.
Pilníky s jemnou vrstvou minerálov sú vhodné na prírodné -- vlastné nechty, pričom pilníky s hrubou vrstvou sú určené skôr na modelované nechty. Obsahujú minerály, ktorých uvoľňovanie posilňuje nechtovú špičku.
Sklenené pilníky majú mimoriadne kvalitnú brúsnu plochu, ktorou možno vyčistiť a vyhladiť plochu a tvar nechtov, odstrániť nečistotu a uvoľniť kožu v ich okolí.
Cylindrické pilníky slúžia na odstránenie zrohovatenej kože, vyhladenie spodnej strany nechta a skrátenie prírodných nechtov pod vymodelovanými.
Kovové pilníky nie je vhodné používať, pretože nechtovú špičku rozstrapkávajú.
Na problémové prírodné nechty radšej použite štvordielny pilník s dvoma brúsnymi a dvoma leštiacimi plochami.
2. Ak chcete mať nechty lesklé aj bez použitia laku, dôkladne si ich vyleštite leštičkou. V špecializovaných salónoch používajú na leštenie nechtov špeciálnu kožu, pastu a púder, ktorý ich vyživuje.

3. Kožu v okolí nechtov nestrihajte, pretože si tak môžete poškodiť koreň nechtov a spôsobiť zápal. Iba ju jemne zatláčajte. Ak je kožtička tvrdá a nedá sa zatlačiť, ponorte prsty do vlažnej vody a nechajte chvíľu odmočiť a potom ju zatlačte.

4. Ak máte zažltnuté nechty, jednou z príčin môže byť nikotín či časté používanie tmavých lakov na nechty nanášaných bez podkladového laku. V takomto prípade si nechty vyleštite leštičkou a ošetrite ich výživným olejčekom alebo krémom. Vybieliť nechty pomôže aj citrónová šťava, bieliaci účinok sa však prejaví až po niekoľkých opakovaniach.

5. Ak sa nemôžete zbaviť štiepajúcich sa nechtov, na vine môže byť nevhodný pilník alebo obrusovanie nechtov zlou technikou. Kovové pilníky nahraďte šetrnejšími s pieskovým povrchom a nechty si obrusujte vždy iba jedným smerom.

6. Ak sa vám na nechtoch objavili biele škvrny, čiary či ryhy, príčinou môže byť nedostatok vápnika v organizme. Preto denne dbajte na jeho dostatočný prísun. Pravidelne konzumujte potraviny s obsahom vápnika. Dnes sú na trhu rôzne voľne dostupné špeciálne vitamínové preparáty obsahujúce vápnik a lieky regulujúce jeho obsah v organizme. Pri problémových nechtoch účinne pomáha aj homeopatia. Dostupný je napr. homeopatický liek vyvinutý vo francúzskych laboratóriách Boiron, ktorý svojím zložením reguluje metabolizmus vápnika a fosforu v organizme. Účinnosť a liečba homeopatie je významná aj tým, že je cenovo výhodná, vhodná pre všetky vekové kategórie, vrátane detí, tehotných žien či starších ľudí, pretože nemá žiadne vedľajšie účinky.

7. Príliš krehké a lámajúce sa nechty pomôže spevniť lak s kalciom, ktorý môžete naniesť aj na spodnú stranu okraja nechta, čím zabránite lámaniu končekov nechtov. Spevňovač zároveň nahradí podkladový lak.

8. Máte obhryzené nechty? Tohto zlozvyku by ste sa mali čo najskôr zbaviť, pretože obhryzené nechty sú nielen neestetické, ale môžete si zapríčiniť aj ich deformovanie. Dnes už dostať dokonca špeciálne laky proti obhrýzaniu nechtov. Pomôcť vám môže aj to, keď si na nechty nanesiete nejaký krém s veľmi nepríjemnou chuťou.

9. Umelé nechty sa odporúčajú aj pri veľmi mäkkých a krehkých nechtoch alebo vtedy, keď chcete mať stále upravené a nemáte na to čas. Manipulácia s umelými nechtami nie je jednoduchá, preto je vhodnejšie sa aspoň prvýkrát zveriť do rúk odborníkov, kde môžete odpozorovať správnu aplikáciu. Nezabúdajte ani na to, že o umelé nechty sa treba tiež starať, keďže pod nimi rastú naše vlastné. Medzeru, ktorá vznikne pri nechtovom lôžku, treba približne každých 4 až 6 týždňov vyplniť. Po 2 --- 3 mesiacoch ich treba vymeniť za nové, keďže ich posúva rast vlastných nechtov.

Pevné a zdravé nechty získate aj konzumáciou pestrej stravy, bohatej na vitamíny a bielkoviny. Nechty potrebujú najmä dostatok vitamínov skupiny B, biotínu (vitamín H), zinku, vápnika a kremíka. Priaznivé účinky na nechty má aj želatína a prípravky obsahujúce alebo regulujúce obsah vápnika (napr. homeopatický prípravok obsahujúci dôležité zložky, akými sú: Calcarae carbonica, Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica, Sulfur iodatum, ktorý priaznivo vplýva aj na zdravie a kvalitu vlasov).
Ak si so svojimi nechtami neviete dať rady, obráťte sa na niektorý kozmetický salón. Nebojte sa s vizážou nechtov experimentovať a vyskúšajte niektorú z manikúr, napríklad francúzsku alebo japonskú. Bezchybne upravené ruky a nechty sú vizitkou každej dokonale upravenej ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. apríl 2024 16:35