StoryEditor

Ďalšie zmeny vo verejnom obstarávaní

14.04.2004, 00:00

Vo verejnom obstarávaní nastanú ďalšie zmeny. V Európskej únii je na predo dvermi vydanie ďalších smerníc v tejto oblasti. Umožní sa nimi využitie progresívnych metód obstarávania, ako súťažný dialóg, centrálne obstarávanie, rámcové zmluvy či elektronické aukcie. Smernice tiež zosilnia využitie mimocenových kritérií - ochrana životného prostredia a riešenie sociálnych problémov. Informovala o tom vedúca oddelenia európskej integrácie na Úrade pre verejné obstarávanie Katarína Némethová.
Je pravdepodobné, že Slovensko sa po začlenení stane signatárom mnohostrannej dohody o vládnom obstarávaní. Negociačný proces k nej nie je ukončený. Táto dohoda znamená preferenciu pre účastníkov súťaže z krajín, ktoré sú členom WTO.
Naposledy bola legislatíva upravená novým zákonom o verejnom obstarávaní platným od začiatku tohto roka. "Zákon sa na 99 percent priblížil k legislatíve európskeho spoločenstva," povedala Némethová. Európska komisia však vytkla, že úrad ako ústredný orgán štátnej správy obstarávanie metodicky usmerňuje a zároveň má právo kontrolovať vyhodnocovanie súťaže. Navyše sa podieľa aj na príprave legislatívy.
Némethová tiež upozorňuje, že môžu nastať situácie, keď účastník súťaže podá sťažnosť na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu. "Môže tak urobiť nespokojný zahraničný účastník súťaže. A to môže znamenať sankcie voči SR," dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:16