StoryEditor

SE znižujú zamestnanosť

23.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenské elektrárne (SE) znížili medziročne počet zamestnancov o 12,8 %. V súčasnosti zamestnávajú okolo 9 693 ľudí. Ako informovala hovorkyňa SE Jana Kaplanová, tento rok predpokladajú redukciu celkového počtu pracovných miest o ďalších zhruba 6,5 %, čo predstavuje 630 pracovníkov.
"Aj keď sme identifikovali vyššie rezervy, nechceme ísť cestou prepadu ľudí do sociálnej siete. Preto v najbližších mesiacoch naši zamestnanci o prácu neprídu," konštatovala hovorkyňa. SE rátajú jednak s prirodzeným úbytkom počtu zamestnancov, a to odchodom ľudí do dôchodku (asi 150), ako aj v rámci oddeľovania niektorých činností s odchodom zamestnancov do iných firiem (asi 400). Redukcia počtu pracovníkov v hlavnej činnosti SE by mala zvýšiť hodnotu firmy pred privatizáciou.
Bývalý šéf SE Vincent Pillár dávnejšie informoval o potrebe zníženia počtu zamestnancov. Spoločnosť totiž zamestnávala viac ľudí v pomere na jednotku výkonu zdroja v porovnaní s konkurenčnými zahraničnými producentmi elektriny. Znižovanie nákladov aj v oblasti zamestnanosti by mohlo byť pre SE podľa odborníkov jednou z ciest k zvýšeniu konkurencieschopnosti spoločnosti na liberalizujúcom sa domácom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:29