StoryEditor

Obete a víťazi cenovej vojny

12.04.2002, 00:00

Alica Ďurianová, adurianová@hnx.sk
Skupina poslancov predložila Národnej rade na schválenie návrh zákona o obchodných reťazcoch. Jeho cieľom je regulácia siete hypermarketov a supermarketov typu Tesco, Carrefour, ale aj SD Jednota a ochrana domácich výrobcov pred ich obchodnými praktikami, v ktorých využívajú dominantné postavenie na trhu. Predkladatelia sa odvolávajú na podobné zákony viacerých európskych štátov, ktoré nám pravidelne predvádzajú, ako vážne to myslia s liberalizáciou európskeho trhu. Malá aktuálna ukážka: britská ministerka pôdohospodárstva nedávno vyhlásila, že Blairova vláda prijme opatrenia, ktorými zaviaže obchodné reťazce, aby kupovali viac produktov od miestnych výrobcov.
Vláda sa zaoberala obchodnými reťazcami už pred dvoma rokmi. Vtedy predložil minister hospodárstva Ľubomír Harach návrh zákona, ktorý mal regulovať ich rozmiestnenie aj podmienky uzatvárania zmlúv s dodávateľmi. Návrh zákona cez vládu neprešiel, na čom má značnú zásluhu presvedčovacia schopnosť podpredsedu vlády Ivana Mikloša aj neschopnosť výrobcov a maloobchodníkov dohodnúť sa na kompromisnom texte. Kde sa dvaja bili, zvíťazil tretí -- reťazce. Neschválenie Harachovho návrhu vo vláde bol signál na budovateľskú expanziu reťazcov od Košíc po Bratislavu. Aj keby sa teraz predkladateľom nového pokusu o ich zákonnú reguláciu podarilo presvedčiť väčšinu Národnej rady, situáciu do bodu nula už nikto nevráti. Hypermarkety sú tu a ich vlastníci môžu poukazovať na nespoľahlivosť tohto štátu, v ktorom sa neoplatí investovať, lebo sa tu prevratne menia podnikateľské podmienky.
Pikantnú príchuť má v celej záležitosti postoj Protimonopolného úradu SR. Porada ekonomických ministrov mu už pred dvoma rokmi odporučila, aby "v prípade potreby" predložil návrh na príslušné zmeny zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Prípad potreby vznikol dávno, príslušná novela mešká. Úrad zatiaľ urobil len analýzu správania reťazcov. Konštatuje sa v nej, že ich praktiky môžu vytvoriť asymetriu v hospodárskej súťaži na trhu dodávateľov, obmedziť počet výrobcov, a tým aj znižovať konkurencieschopnosť výrobkov. V závere analýzy sa dozvedáme, že naša legislatíva neposkytuje dostatočnú ochranu výrobcom -- dodávateľom, takmer vôbec nechráni malých a stredných výrobcov a obchodníkov, a preto sú reťazce schopné zlikvidovať väčšiu časť dodávateľov a malopredajcov bez vykázania znakov zákonom stanoveného protisúťažného konania. Inými slovami, Protimonopolný úrad už vie to, na čo upozorňovalo ministerstvo hospodárstva už v minulosti -- že správanie reťazcov neprospieva hospodárskej súťaži. Problém však treba vidieť aj z druhej strany. Príčinou tlaku reťazcov na dodávateľov je aj permanentná vojna o pozíciu na trhu. Súperia v znižovaní cien predávaného tovaru aj v poskytovaní doplnkových finančných a servisných služieb svojim zákazníkom. A víťazmi tejto vojny sú zatiaľ spotrebitelia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:24