StoryEditor

Csurka: Práva na zmenu hraníc sa nevzdáme

26.03.2002, 23:00

l Premiér Viktor Orbán otvoril nedávno otázku Benešových dekrétov. Má v tom vašu podporu?
-- Áno. Podľa nás je dnes zachovanie Benešových dekrétov v protiklade nielen s pravidlami a zákonmi Európskej únie, ale i so všeobecnou deklaráciou ľudských práv. Preto bojujeme za ich zrušenie a vymazanie z českého a zo slovenského práva. Vieme, akú materiálnu záťaž bude pre vás znamenať po vyhnaní troch miliónov Nemcov a zabavenia majetku mnohých státisícok Maďarov ich odškodnenie. Naším prvotným cieľom však nie je získať naspäť majetok, ale dosiahnuť ospravedlnenie, morálne zadosťučinenie. Prirodzene, bude treba i čiastočné majetkové odškodnenie, už aj preto, aby úplne zanikla právna diskriminácia Maďarov na Slovensku, ktoré síce v mnohom zmiernila, ale ešte stále pretrváva.
l Vaša strana sa usiluje i o zmenu štátnych hraníc.
-- Maďari majú svoje historické práva, rovnako ako iné národy. My teraz nevidíme možnosť, aby sme získali späť tie územia, ktoré od nás boli v Trianone (po prvej svetovej vojne) oddelené. My hovoríme iba to, že sa nevzdávame svojich práv a keď to bude možné, a možné to bude, tak sa budeme snažiť mierovými prostriedkami získať späť naše historické práva, aby sa maďarský národ priblížil hranici maďarského štátu a aby prípadne formou dohody došlo k zmenám hraníc.
l Sú signály, že by FIDESZ chcel po aprílových voľbách vládnuť s vami.
-- Zatiaľ takéto náznaky nie sú, ale dovtedy, kým vyhlásia výsledky volieb, je škoda o tom hovoriť.
l Je Orbán dobrým premiérom?
-- Viktor Orbán je dobrý ministerský predseda a talentovaný človek.n Pôvodne sme boli proti vstupu do NATO. Dnes navyše tvrdíte, že protiteroristická operácia USA je proti maďarským záujmom. Prečo?
-- Vstup do NATO pripravili dvanásť dní pred bombardovaním Juhoslávie. NATO potrebovalo zachovať vojenskú hrozbu voči Juhoslávii z maďarského územia. Preto nás pripojili. My hovoríme, že nám to neprinieslo veľa dobrého. Teraz pod zámienkou protiteroristickej vojny a NATO niektoré kruhy vo Washingtone považujú za oprávnené zasahovať do maďarskej vnútornej politiky v prospech volebného víťazstva ľavicových strán.
n Budete podporovať vstup do EÚ?
-- Súčasné podmienky vstupu sú veľmi čierne. Nedostaneme tú podporu, ktorá by nám umožnila zachovať naše poľnohospodárstvo. Takto sa pripojiť nemôžeme.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:06