StoryEditor

Začala sa súťaž o najlepšiu ročnú správu

17.04.2003, 00:00
Tento týždeň bol vyhlásený štvrtý ročník súťaže Ročná správa 2002. Cieľom súťaže, ktorej hlavnými organizátormi sú Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), týždenník Trend a reklamná spoločnosť SK-media, je nielen podporiť kultúru publikovania ročných správ firiem, ale aj stransparentniť komunikáciu medzi zainteresovanou verejnosťou a podnikateľskými subjektmi.
Okrem toho by organizátori chceli zvýšiť i počet súťažiacich subjektov. Kým pred dvoma rokmi o súťaž prejavilo záujem až 76 spoločností, minulý rok to bolo len 64. "Podľa našich doterajších skúseností sa počet súťažiacich nezvyšuje predovšetkým pre administratívne bariéry," tvrdí predseda hodnotiacej komisie INEKO Eugen Jurzyca. "Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli urobiť niekoľko zmien," dodáva.
Z výročnej správy ročná
Jednou z formálnych zmien bolo premenovanie súťaže z Najlepšej výročnej správy na Najlepšiu ročnú správu. "Situácia bola pre štyrmi rokmi iná, pretože finančné inštitúcie mali oveľa viac skúseností s ročnými správami ako nefinančné. Kvalita sa však vyrovnala," odôvodňuje zánik rozdelenia súťažných kategórií osobitne pre finančné a nefinančné organizácie E. Jurzyca. Okrem toho sa zrovnoprávnilo aj postavenie printových a elektronických správ, čo znamená, že zaniklo viazanie účasti v kategórii elektronických ročných správ na účasť v kategórii printových verzií. "Boli by sme veľmi radi, keby počet elektronických správ bol rovnaký s počtom printových," dodáva Boris Švehlák z SK-media.
Kritériá hodnotenia
Odborné komisie, ktoré budú jednotlivé správy posudzovať, si podľa ich zástupcov budú všímať niekoľko dôležitých aspektov. V prvom rade ide o informovanosť -- či správa zrozumiteľne informuje o trhovej pozícii firmy, či prehľadne uvádza vlastnícku štruktúru, obsahuje dostatočné informácie o vrcholných predstaviteľoch. Na finančnú časť dozrie audítorská spoločnosť KPMG Slovensko. "Pri hodnotení budeme klásť dôraz na úplnosť a presnosť finančných informácií v tom zmysle, aby tieto údaje presne informovali malých akcionárov a vlastníkov o finančnej stabilite a hospodárení spoločnosti," hovorí Ľuboš Vančo z KPMG Slovensko. Garantom elektronických verzií bude spoločnosť Cap Gemini Ernst & Young Slovensko, ktorá po prerušení opätovne nadviazala spoluprácu s organizátormi. Ako sa vyjadrila jej zástupkyňa Helena Töröková: "Pri hodnotení elektronickej správy je dôležitá technická dostupnosť spoločnosti na internete, dostupnosť ročnej správy na stránke a rýchlosť a flexibilita, s akou sa vie používateľ na tejto stránke orientovať."
Podmienky súťaže
Súťaž má dve kategórie: Najlepšia printová ročná správa a Najlepšia elektronická ročná správa. V oboch kategóriách sa udeľujú prvé tri ceny a od 4. do 10. miesta ocenenie Kvalitná ročná správa. Záujemcovia o súťaž môžu posielať ročné firemné správy za rok 2002 spolu s prihláškou na sekretariát súťaže: INEKO, Bajkalská 25, Bratislava 827 18. Viac informácií nájdu aj na www.rocnasprava.sk. Po vyhlásení výsledkov súťaže sa aj tento rok uskutoční seminár, na ktorom odznejú postrehy organizátorov a odborných garantov hodnotenia jednotlivých kritérií a o najnovších trendoch v zahraničí.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 06:44