StoryEditor

Štát chce mať jasno v núdzových zásobách ropy

07.11.2004, 23:00
Pri budovaní 90-dňových núdzových zásob ropy a ropných výrobkov má štát problém so Slovnaftom.

Pri budovaní 90-dňových núdzových zásob ropy a ropných výrobkov má štát problém so Slovnaftom. Zásobníky patriace štátu sú umiestnené v piatich termináloch po celom Slovensku. Lenže nadväzujúca štruktúra, ktorou sa palivá vydávajú do železničných, cisterien alebo autocisterien, patrí Slovnaftu. Je to dedičstvo privatizácie Benzinolu Slovnaftom, ktorá bola dokončená v roku 1998. Upozorňuje sa na to v správe, ktorá sa má zajtra prerokovať v Bezpečnostnej rade. Terminály by sa mali rozdeliť medzi Slovnaft a štát. Štát chce dva terminály na strednom Slovensku so všetkým príslušenstvom a pozemkami. Tri by pripadli Slovnaftu. Ten však vyrovnanie blokuje. Podľa šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Jána Tušima Slovnaft nie je pripravený ustúpiť zo svojich pozícií. Tušim viackrát rokoval s obchodným riaditeľom Slovnaftu Bélom Kelemenom. Z rokovaní Bezpečnostnej rady a následne vlády má vzísť uznesenie, ktoré zaviaže ministra hospodárstva Pavla Ruska, aby zo svojej pozície začal túto vec riešiť. Hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová ubezpečuje, že Slovnaft intenzívne spolupracuje na riešení problému terminálov. Funguje pracovná skupina zložená z ľudí zo Správy rezerv, ministerstva a Slovnaftu.
Podľa Tušima je problém aj v identifikácii majetku a jeho ocenení, lebo majetok bol vybudovaný v rôznych obdobiach za rôzne ceny. Tušim si praje také usporiadanie majetku na termináloch, aby to štát stálo čo najmenej. "S výraznou pomocou Slovnaftu bude už v krátkom čase ukončená identifikácia majetku a štát tak získa prehľad o tom, ktorá časť majetku mu patrí," povedala Félová.
Štát skladovacie kapacity v palivových termináloch potrebuje, lebo chce zvýšiť podiel skladovaných motorových palív k rope na 70 percent, oproti dnešným necelým 60 percentám. Zmena štruktúry sa v správe vysvetľuje faktom, že Slovnaft je jediná slovenská rafinéria, ak by v nej vznikla vážna porucha, zásoby ropy sú nanič. Slovnaft skladovacie kapacity na palivá v zásade nepotrebuje. "Rafinérie nevyrábajú motorové palivá na sklad, potrebujú svoju produkciu umiestňovať na trhu," myslí si Tušim. Pripúšťa, že pre Slovnaft je dôležitý terminál na západnom Slovensku, z ktorého ústi produktovod do Česka. Exportuje tam veľa benzínu a nafty. Štát však dlho nemal jasno, na ktoré palivové terminály sa zameria. Podľa Félovej donedávna existoval zámer investovať dve miliardy do terminálu na východnom Slovensku a teraz sa hovorí o strednom Slovensku. Tušim nechcel terminály označiť, lebo ide o objekty zvláštnej dôležitosti. V správe sa uvádza aj ďalší argument, aby štát získal niektoré terminály: "Malo by sa napomôcť obnoveniu konkurenčného prostredia na trhu s ropnými látkami." Bezpečnostná rada zrejme uloží ministrovi Pavlovi Ruskovi rozhodnúť o najvhodnejšom variante skladovania núdzových zásob ropy. Pôjde o ich umiestnenie a o to, ktorá spoločnosť bude investovať do nových kapacít. V hre je aj skladovanie v blízkej krajine, ktorá je členom Európskej únie.


Cieľ v zásobách na rok 2004 je splnený
Správe rezerv sa podarilo dosiahnuť tohoročný cieľ zvýšiť núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov na 55 dní spotreby. V máji boli na úrovni 47 dní. "Cieľ sme nechceli napĺňať hneď od začiatku roka, aby sme ušetrili náklady na skladovanie," vysvetľuje Tušim. Ceny ropy začali rásť a v správe zvažovali, kedy nakúpiť. Správa kúpila v auguste 45-tisíc ton ropy po 42 dolárov za barel. Oslovili viac firiem, ktoré mali voľnú ropu a prístup do ropovodu Družba, až našli firmu, ktorá ponúkla prijateľné podmienky.
Časť rezerv - na dva dni spotreby pokryli výmenou so Slovenskými elektrárňami. V rámci novej koncepcie rezerv sa znížili o dve tretiny orientačné stavy zásob čierneho uhlia. Preto určité množstvo uhlia vymenili za ťažký vykurovací olej, ktorý elektrárne nepotrebovali. "Výmena sa urobila v účtovných cenách, bolo to výhodné," doplnil Tušim.

Náklady na obstaranie ropy a ropných výrobkov v mil. Sk na dosiahnutie 90 dňových zásob

rok

Koncepcia roku 2000

Navrhovaná koncepcia *

Objem zásob v dňoch

2004

456 55

2005

520 1249 64

2006

512 1433 73

2007

512 1451 82

2008

464 1413 90
* pri cene ropy 10 600 Sk/t a cene výrobkov 14 400 Sk/t a ročnom raste cien 5%
Zdroj: SŠHR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:46