StoryEditor

Rusko prijalo zákon na ochranu vkladov

12.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASRHNHN
Štátom vlastnená banka Vneštorgbank (VTB), ktorá je druhou najväčšou na ruskom trhu, súhlasila s kúpou 86 % akcií problémami sužovanej Guta Bank. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, ovplyvnená krízovým vývojom v bankovom systéme krajiny, schválila v zrýchlenom konaní zákon na ochranu vkladov v krachujúcich bankách.

Štátom vlastnená banka Vneštorgbank (VTB), ktorá je druhou najväčšou na ruskom trhu, súhlasila s kúpou 86 % akcií problémami sužovanej Guta Bank. Prevzatie Guta Bank umožní do týždňa plne obnoviť jej činnosť a znova poskytovať všetky bankové služby vrátane úverových.
Centrálna banka už predtým vyhlásila, že je pripravená pomôcť VTB pri akvizícii a poskytnúť jej úver zabezpečený vládnymi cennými papiermi. Guta Bank, ktorá je jednou z 20 najväčších ruských bánk, začiatkom tohto týždňa oznámila, že zastavuje výplatu vkladov a realizáciu iných transakcií. Ruský bankový systém prechádza turbulenciami po tom, ako odňatie licencie dvom malým bankám vyvolalo krízu dôvery a likvidity.
Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, ovplyvnená krízovým vývojom v bankovom systéme krajiny, schválila v zrýchlenom konaní zákon na ochranu vkladov v krachujúcich bankách. Podľa neho budú chránené aj vklady osôb v bankách, ktoré nebudú v systéme povinného poistenia vkladov.
Zákon vstúpi do platnosti o mesiac a bude sa vzťahovať na všetky banky, ktoré ohlásia bankrot, prípadne ak im z nejakého iného dôvodu bude odňatá licencia na činnosť. V plnej výške bude garantované vyplatenie vkladov do výšky 100 000 rubľov (109 000 Sk). Výnimky sa budú vzťahovať na vklady na podnikové účty, ktorých pôvod legálnosti bude sporný. Bude sa však vzťahovať aj na vklady osôb, ktoré prišli v uplynulých mesiacoch o svoje úspory v Sodbiznesbanke a Credittruste. Peniaze sa klientom bánk budú musieť vyplatiť v lehote jedného mesiaca až pol roka od skončenia činnosti banky.
Štátna duma schválila aj zákon, ktorým sa upravuje výška úrokov v bankách, ktorých úroky sú prekračujú limity centrálnej banky na úročenie. Najnižšie stanovená výška úrokov bude chrániť príjmy sporiteľov, kým maximálna výška prípustného úročenia bude chrániť pred nepovolenými pyramídovými systémami. Námestník predsedu Ruskej banky Dmitrij Tulin povedal, že ak nejaká banka ponúka úroky o 200 až 300 % vyššie ako je ich štandard na trhu, je to signál, že nejde o banku, ale pravdepodobne o finančnú pyramídu.
Ruský minister financií Alexej Kudrin koncom týždňa odmietol tvrdenia, že ruský bankový systém sa ocitol v kríze. Pripomenul výzvu centrálnej banky adresovanú verejnosti, aby zachovali pokoj a masovo nevyberali svoje vklady z bánk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 14:08