StoryEditor

Svetová ekonomika kráča podľa USA

01.01.2003, 23:00

Prognózy rastu svetovej ekonomiky na tento rok, ktoré nedávno zverejnila Svetová banka, v rozhodujúcej miere závisia od vývoja v USA. Táto ekonomika sa na celkovej produkcii tovarov a služieb vo svete podieľa 21 percentami, zatiaľ čo Európa približne 20 percentami a Japonsko 7 percentami.
Ekonomický rast USA odhaduje Svetová banka v budúcom roku na 2,6 percenta. Eurozóna s prognózami na úrovni 1,8 percenta výrazne zaostáva. "Európa mešká za USA minimálne dva štvrťroky," tvrdí nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 1999 Robert Mundell. "Neskôr sa dostala do útlmu a neskôr sa začína aj rozbiehať," zdôraznil v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Aj preto je iba malá šanca, že motor globálneho ekonomického rastu sa rozbehne bez podpory Spojených štátov. Podľa Svetovej banky vzrastie svetová ekonomika v roku 2003 o 2,5 percenta.
Prognózy tohtoročnej ekonomickej expanzie v USA vychádzajú z predpokladu rastu spotrebiteľských výdavkov a kapitálových výdavkov firiem, ktoré v predchádzajúcich dvoch rokoch klesali. Podľa ekonomických expertov USA stúpnu kapitálové výdavky v prvom polroku medziročne o 4,5 percenta, v druhej časti roka dokonca o 7,5 percenta. Spotreba obyvateľstva sa má zvýšiť o 2,5, resp. 3 percentá. Spotrebiteľom a obchodníkom, ktorí sú povzbudení vyššími príjmami, nestačí už domáci dopyt, preto sa obracajú na zahraničie. Tak vzniká jeden zo základných pozitívnych vplyvov ekonomiky USA na ostatné ekonomiky. Analytici očakávajú zvýšenie exportu do USA hlavne z ázijských krajín ako Singapur, Južná Kórea, Hongkong či Taiwan. Tohtoročný rast ekonomiky USA nie je taký výrazný ako v roku 1999, keď napríklad Južná Kórea zvýšila svoj hrubý domáci produkt o 11 percent. "Predpokladáme, že to bude veľmi dlhodobé oživovanie," zamýšľa sa nad ekonomickým rastom USA jeden z analytikov.
Podobný vývoj čaká aj svetovú ekonomiku. Jej zdĺhavé oživenie súvisí s malou participáciou Európy na globálnom ekonomickom raste. "Je zrejmé, že USA nemôžu byť donekonečna jediným motorom svetového rastu," uviedol pre Blomberg hlavný ekonóm spoločnosti TheGlobalist.com Daniel Bachman. Európa by sa podľa neho mala zhostiť úlohy, ktorá jej vo svetovej ekonomike patrí. "Ak sa tak nestane, budeme svedkami stagnácie," zdôraznil D. Bachman. Ekonomické oživenie v Európe úzko súvisí s podnikateľskou klímou v Nemecku. "Zákazníci si dvakrát rozmyslia, do čoho investujú," povedal Burkhard Schuchmann zo spoločnosti Vossloh AG. Aj preto sa podnikateľská klíma v Nemecku nachádza, ako tvrdí B. Schuchmann, v katastrofálnej situácii.
Hospodárskemu oživeniu vo svete nepomáha ani Japonsko, ktoré už viac ako desaťročie nevie, čo je to poriadny ekonomický rast. Problémy spôsobujú najmä banky, v ktorých sa v súčasnosti nachádza viac ako 430 mld. nedobytných pohľadávok. Uplynulý rok ukončí japonská ekonomika podľa ekonomických expertov poklesom o 0,5 percenta. Tento rok očakávajú iba jednopercentný rast, ktorý je v podstate pokračovaním stagnácie. "Rok 2003 by mal byť pravdepodobne lepší ako ten predchádzajúci, stále však bude sprevádzaný veľkými neistotami," uviedol Koji Nišigaki, šéf spoločnosti NEC, ktorá je najväčším výrobcom osobných počítačov v Japonsku.
Hospodársky rast (v %)
2001 2002 2003 2004
Svet 1,1 1,7 2,5 3,1
Krajiny OECD 0,8 1,4 2,1 2,6
USA 0,3 2,3 2,6 3,1
Japonsko -0,3 0 0,8 1,3
Eurozóna 1,5 0,8 1,8 2,6
Nečlenské štáty OECD -0,7 2,3 3,7 5,3
Zdroj: Svetová banka

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 05:56