StoryEditor

Pomalý rast zamestnanosti vo svete

19.09.2003, 00:00

Zamestnanosť vo svete sa v tomto roku zlepší len za predpokladu naplnenia prognózy postupného oživenia rastu svetovej ekonomiky, uviedla vo svojej najnovšej správe Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Nezamestnanosť vo svete sa podľa posledných odhadov ekonomických expertov v tomto roku vyšplhá na úroveň 7 %. Informoval o tom ekonomický denník The Financial Times.
V Spojených štátoch amerických sa počet prvožiadateľov o príspevok v nezamestnanosti počas prvého septembrového týždňa dostal na svoju najvyššiu úroveň za posledné dva mesiace. Aj napriek tomu, že ekonómovia očakávajú v budúcom roku oživenie americkej ekonomiky na úroveň 3,9 percenta, čo by mohlo podporiť aj ekonomický rast v ostatnej časti sveta, OECD predpokladá, že zamestnanosť vo svete v budúcom roku vzrastie len o 1,1 percenta.
V krajinách, ktoré sú členmi OECD, dosiahla zamestnanosť v minulom roku v porovnaní s jej priemerným jednopercentným ročným rastom medzi rokmi 1990 a 2000 len polovičný nárast. OECD ďalej vo svojej správe uvádza, že miera nezamestnanosti vo svete sa v minulom roku dostala na úroveň 6,7 percenta, pričom v tomto roku pravdepodobne dosiahne až 7 %, zatiaľ čo v budúcom roku sa vďaka miernemu oživovaniu svetového hospodárstva očakáva jej mierny pokles na 6,8 percenta. V krajinách Európskej únie OECD predpokladá, že sa miera nezamestnanosti v priebehu rokov 2003 až 2004 zvýši až na 8-percentnú úroveň.
Celkovo však OECD uvádza, že trh práce je v súčasnosti prirodzene pružný, odrážajúci spomalenie hospodárskeho rastu vo svete. Vzhľadom na pomalý rast sa však aj zamestnávatelia stavajú k prijímaniu nových zamestnancov oveľa zdržanlivejšie než začiatkom 90. rokov, ktoré sa taktiež vyznačovali pomalším hospodárskym rastom vo svete. "Toto zistenie je v súlade so špekuláciami niektorých pozorovateľov o tom, že práve štrukturálne reformy na trhu práce by ho spravili ešte pružnejším a odolnejším proti náhlym zmenám," uvádza sa správe OECD.
Hoci pracovné trhy v krajinách Európskej únie, Severnej Ameriky a v Austrálii prešli výraznými pozitívnymi zmenami, situácia sa výrazne zhoršila v krajinách strednej a východnej Európy a v Ázii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:56