StoryEditor

Sudca zmrazil aktíva finančného riaditeľa Enronu

27.08.2002, 00:00
Federálny sudca Calvin Botley minulý týždeň vo štvrtok vydal súdny príkaz, ktorým zmrazil účty Andrewa Fastowa, bývalého finančného riaditeľa skrachovanej americkej energetickej spoločnosti Enron. Príkaz sa vzťahuje aj na účty ostatných členov Fastowovej rodiny.

Ako prvý o tom vo svojom piatkovom vydaní informoval denník Houston Chronicle. Príkaz mal byť reakciou na údajnú snahu Petra Fastowa, brata Andrewa Fastowa, o prevedenie niekoľkých miliónov dolárov na iný účet. Noviny čerpali zo zdroja, ktorý si želal ostať v anonymite. Právnici Fastowa odkazovali novinárov na hovorcu Gordona Andrewa, ktorý sa s nimi odmietol na danú tému rozprávať. Peter Fastow, podľa tvrdenia agentúry Associated Press, na telefonické volanie neodpovedal.
V reportáži Houston Chronicle sa ďalej píše, že sudca údajne zmrazil viac aktív, než koľko v stredu požadovalo ministerstvo spravodlivosti. Ministerstvo sa k týmto špekuláciám nevyjadrilo. Minulú stredu pritom poprosilo federálneho sudcu, aby dal zmraziť 23 mil. dolárov na účtoch, ktoré kontrolujú A. Fastow a ďalší manažéri z Enronu. Predmetom zmrazenia mali byť "nezdravo nadobudnuté príjmy", ktoré budú použité na náhradu škôd podvedeným investorom energetickej firmy. Zároveň sa v stredu bývalá Fastowova pravá ruka Michael Kopper priznal k ilegálnemu obohacovaniu seba, Fastowa a iných na úkor akcionárov a veriteľov Enronu. Otvoril tak cestu na stíhanie ďalších bývalých členov vedenia firmy. Prvým "na odstreľ" je práve priamy Kopperov nadriadený A. Fastow. Okrem neho prokuratúra vyšetruje aj bývalého výkonného riaditeľa Jeffa Skillinga a prezidenta Kena Laya.
M. Kopper (37) je vôbec prvý zo zamestnancov Enronu, ktorý sa priznal k protiprávnej činnosti. Súd ho uznal vinným z prania špinavých peňazí a podvodov a bol prepustený na kauciu vo výške 5 mil. USD. Hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov a na základe dohody s prokuratúrou musí vrátiť 12 mil. USD, ktoré získal z nelegálnych transakcií v prospech mimobilančných partnerstiev. Z tejto sumy 8 mil. USD dostane Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC). M. Kopper v rámci vyrovnania so SEC nesmie vykonávať vedúcu funkciu v kótovanej spoločnosti v USA. Kopper nastúpil do Enronu v roku 1994 a počas fungovania spoločnosti bol považovaný za jedného z najtalentovanejších ľudí, ktorými firma disponovala. Podieľal sa na množstve transakcií, ktoré mali podniku pomáhať. V skutočnosti však išlo o kontrakty, ktoré neboli zapísané v účtovných knihách a ktoré zapríčinili krach firmy, pretože mnohé boli financované z peňazí získaných emitovaním akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:29