StoryEditor

Čo by ste mali vedieť

06.02.2002, 23:00

BEH NA LYŽIACH
HISTÓRIA. Beh na lyžiach má veľmi bohatú históriu, veď prvá zmienka o tomto športe bola už pred 5 000 rokmi v Nórsku. V desiatom storočí sa lyže spomínajú v súvislosti s Vikingami, ale moderná história sa datuje až od 19. storočia. Prvé verejné preteky sa konali v roku 1892 a o osem rokov sa uskutočnili aj prvé oficiálne. Od prvých zimných hier v Chamonix patria do olympijského programu, pričom počet disciplín stále stúpa. V Salt Lake City sa bude udeľovať dvanásť zlatých medailí.
PRAVIDLÁ. Okrem pretekov v klasickom štýle (na 15 km, 50 km) a voľnom (30 km) bežci na lyžiach súperia aj v stíhacích pretekoch, kde nastupujú na desaťkilometrovú trať voľným štýlom v takom poradí, v akom prišli do cieľa v klasickej desiatke. Súťaží sa aj v štafetách.
SLOVÁCI NA ZOH.
VÍŤAZI Z NAGANA. Muži -- 10 km klasicky: B. Dählie (Nór.), 30 km voľnou technikou: M. Myllylä (Fín.), 50 km voľnou technikou: B. Dählie (Nór.), kombinácia: T. Alsgaard (Nór.), štafeta na 4x10 km: Nórsko, ženy -- 5 km klasicky: L. Lazutinová (Rus.), 15 km klasicky: O. Danilovová (Rus.), 30 km voľnou technikou: J. Čepalovová (Rus.), kombinácia: L. Lazutinová (Rus.), štafeta na 4x5 km: Rusko.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
HISTÓRIA. Korene tohto športu siahajú do nórskeho Osla, kde sa v roku 1850 konali prvé preteky v zjazde. Premiérové preteky v slalome sa uskutočnili v švajčiarskom Mürrene. Prvýkrát sa z disciplín alpského lyžovania dostala do olympijského programu kombinácia (Garmisch-Partenkirchen 1936), postupne sa pripojili zjazd a slalom (St. Moritz 1948), obrovský slalom (Oslo 1952) a super-G (Calgary 1988).
PRAVIDLÁ. Všetky disciplíny okrem zjazdu, v ktorom absolvujú pretekári iba jedno kolo, sa idú na dve súťažné kolá. V kombinácii sa sčítavajú časy v kombinačnom zjazde a slalome.
SLOVÁCI NA ZOH. Najväčším úspechom Slovákov sú dve piate miesta, ktoré ešte v spoločnej československej reprezentácii získali v zjazde Jana Gantnerová-Šoltýsová (Sarajevo 1984) a v kombinácii Peter Jurko (Calgary 1988).
VÍŤAZI Z NAGANA. Muži -- zjazd: J. L. Cretier (Fr.), super-G: H. Maier (Rak.), obrovský slalom: H. Maier (Rak.), slalom: H. P. Buraas (Nór.), kombinácia: M. Reiter (Rak.), ženy -- zjazd: K. Seizingerová (Nem.), super-G: P. Streetová (USA), obrovský slalom: D. Compagnoniová (Tal.), slalom: H. Gergová (Nem.), kombinácia: K. Seizingerová (Nem.).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 15:09