StoryEditor

Stratíme výhody, ktoré nám poskytujú USA, Kanada a Japonsko

24.10.2003, 00:00
Už v súčasnosti sú krajiny EÚ a CEFTA najvýznamnejšími obchodnými partnermi Slovenska. Po pristúpení ďalších desiatich krajín do EÚ, podiel obchodu Slovenska s 25 členskými krajinami Európskej únie výrazne vzrastie a bude predstavovať približne 80 percent celkového zahraničnoobchodného obratu Slovenska.

Už v súčasnosti sú krajiny EÚ a CEFTA najvýznamnejšími obchodnými partnermi Slovenska. Po pristúpení ďalších desiatich krajín do EÚ podiel obchodu Slovenska s 25 členskými krajinami Európskej únie výrazne vzrastie a bude predstavovať približne 80 percent celkového zahraničnoobchodného obratu Slovenska. Charakter tejto výmeny sa však v podstate nezmení, pretože ide o dlhodobý trend na základe pokračujúcej liberalizácie vzájomného obchodu. Sú však oprávnené obavy, resp. otázky takých krajín ako je Kanada, či sa hospodárska spolupráca Slovenska s Kanadou neocitne v tieni slovenských záujmov v súvislosti so vstupom Slovenska do EÚ. Respektíve, či kanadské spoločnosti budú mať rovnaký prístup k spolupráci, či už ide o kooperácie, investovanie alebo vzájomný obchod, ako európske spoločnosti a rovnaké možnosti účasti kanadských spoločností na privatizácii?
"Obchodné vzťahy EÚ s vyspelými mimoeurópskymi štátmi, medzi ktoré patrí najmä USA, Kanada, Japonsko a Austrália, upravujú obchodné dohody únie a na tomto základe budú pokračovať i so Slovenskou republikou po vstupe do EÚ. Problémom vo vzťahu k týmto krajinám môže byť, že colné zaťaženie na niektoré konkrétne položky podľa spoločnej colnej tarify EÚ môžu byť vyššie ako sú teraz," hovorí Alexandra Valachová z ministerstva hospodárstva. Slovensko bude musieť hľadať nové trhy aj mimo únie, a tak v tomto kontexte transatlantická kooperácia nie je zanedbateľná. Pri vývoze Slovensko vstupom do Európskej únie stratí výhody, ktoré mu v rámci všeobecného systému preferencií stále ešte jednostranne poskytujú USA, Kanada a Japonsko.
"Obavy Kanady a ostatných krajín sú neopodstatnené. Už aj preto, že svetové pravidlá obchodu podľa WTO platia tak pre členské krajiny EÚ vrátane Slovenska, ako pre Kanadu a zaručujú transparentnosť a princíp národného zaobchádzania vrátane investícií do slovenskej ekonomiky," dodáva Valachová. Pokiaľ ide o dohody, ktoré budeme musieť vypovedať s USA a Kanadou, oboch sa týkajú dohody o vývoze určitých textilných výrobkov a dohody o spolupráci pri mierovom využívaní jadrovej energie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:56