StoryEditor

Nemci uprednostňujú japonské značky

27.11.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Nemeckí šoféri radšej jazdia na japonských autách než na nemeckých. V prieskume spokojnosti klientov silné nemecké značky Mercedes, Volkswagen a Opel skončili na spodných miestach rebríčka, zatiaľ čo japonské značky obsadili prvých sedem miest.

Nemeckí šoféri radšej jazdia na japonských autách než na nemeckých. Vyplynulo to z prieskumu spotrebiteľskej spokojnosti, ktorý robila Nemecká šoférska asociácia ADAC a Centrum pre výskum automobilov. Zúčastnilo sa na ňom 38 tis. nemeckých majiteľov automobilov, ktorí odpovedali na otázku, ako sú spokojní s vozidlom a so servisom, ktorý im poskytuje výrobca.
Silné nemecké značky Mercedes, Volkswagen a Opel skončili na spodných miestach rebríčka, zatiaľ čo japonské značky obsadili prvých sedem miest. Jedinou nemeckou značkou, ktorá sa dostala medzi 10 najlepších, bolo Porsche -- najziskovejší autovýrobca na svete. Na vrchole rebríčka sa ocitla japonská Toyota, ktorá vyrába najpredávanejší model na svete, Corollu. Prvú päťku uzavreli ešte Subaru, Honda, Mazda a Nissan.
Prevádzková strata Opelu v tomto roku medziročne stúpne zhruba o 100 % na 400 mil. eur. Opel v tomto roku predal zhruba o 120 tis. vozidiel menej ako vlani, keď zaznamenal prevádzkovú stratu 227 mil. eur. Zisky klesajú najmä pre vysoký rabat, čo sa osvedčilo ako dobrý prostriedok konkurenčného boja. Pri novom modeli Astra je automobilka nútená zaviesť rabat za skorú objednávku, aby obstál v konkurencii s novým Golfom od Volkswagenu. Oficiálne uvedenie Astry na trh je naplánované na marec 2004.
Šéf talianskeho výrobcu športových automobilov Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo, nevylúčil možnosť odkúpenia skupiny Alfa Romeo od koncernu Fiat, ktorý v súčasnosti uskutočňuje významnú reštrukturalizáciu. Chýry o založení skupiny združujúcej luxusné značky Ferrari -- Maserati -- Alfa Romeo pod vedením Fiatu sa objavili už v minulých mesiacoch. No na rozdiel od Fiatu má Ferrari, pod ktoré patrí aj Maserati, v súčasnosti "zlaté obdobie".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:12