StoryEditor

Rusko požaduje kvóty pre hollywoodske filmy

24.07.2002, 00:00
Najvplyvnejší predstavitelia ruského filmárskeho priemyslu vyzvali ruské orgány, aby výrazne zredukovali počet filmov americkej produkcie na území Ruska, keďže, ako uvádzajú, práve ony sú brzdou rozvoja ruského filmu, ktorý im pri súčasným finančných podmienkach v ruskej kinematografii nedokáže konkurovať. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.

Filmové trháky z USA dnes jednoznačne dominujú na ruskom trhu, keďže ruský filmársky priemysel sa v dôsledku rozpadu Sovietskeho zväzu dostal do vážnej krízy, v ktorej sa nachádza, bohužiaľ, aj v tomto období. Jedna z vedúcich predstaviteliek ruského filmu Karen Šachnazarovová je presvedčená, že práve hollywoodske filmy zatieňujú kvalitnú ruskú produkciu, pričom nalieha na vedúcich predstaviteľov štátu, aby vykonali také opatrenia, ktoré umožnia ruskej kinematografii postaviť sa opäť na vlastné nohy. "V súčasnosti neexistuje lepšie riešenie pre ruský filmový priemysel než zaviesť kvóty na počet amerických filmov uvádzaných v Rusku," uviedla Šachnazarovová, riaditeľka najväčšieho ruského filmového štúdia Mosfilm.
Ruský minister kultúry Michail Švidkoj sa postavil proti zavedeniu kvót, zároveň je však presvedčený, že podiel ruských filmov uvádzaných na domácej pôde sa do roku 2006 zvýši zo súčasnej 7-percentnej až na 25-percentnú úroveň.
Ešte pred rokom 1991 sa v Rusku vyprodukovalo asi 150 filmov ročne. Tento počet sa však po páde komunizmu prudko znížil, avšak stabilizoval sa na úrovni asi 30 filmov ročne. Americké štúdiá z výroby filmov len profitujú, a to aj bez toho, aby museli investovať do výstavby nových kín, skonštatovala šéfka Mosfilmu. Ako ďalej uviedla, "najväčším problémom ruskej kinematografie je hlavne nedostatok kvalitných hercov a technických pracovníkov. Rusko nemá dostatočnú základňu profesionálov, ktorí by boli schopní vyprodukovať aspoň 100 filmov ročne. Aj cena lístkov v Rusku je pomerne vysoká, pohybuje sa na úrovni 10 USD, pričom však priemerný mesačný príjem ruskej rodiny nedosahuje ani 100 USD. Z tohto dôvodu navštevuje kiná asi len 500-tisíc Rusov, pričom je v krajine ďalších 144 mil. potenciálnych návštevníkov.
Kvóty na počet amerických filmov zaviedla napríklad Kórejská republika, ktorá tak chcela oživiť domáci filmársky priemysle a zvýšiť jeho konkurencieschopnosť voči Hollywoodu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:09