StoryEditor

Ropa ovplyvňuje konjunktúru

02.09.2002, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Medzinárodný menový fond (MMF) objavil priamu súvislosť medzi cenami ropy a konjunktúrou. Každý dlhodobý vzostup ceny ropy o 5 USD za barel znamená zníženie rastu o 0,25 %. Každá z posledných štyroch recesií v USA začínala pri 30 USD za barel ropy. V súčasnosti je cena ropy v New Yorku veľmi blízko tejto hranice. Dôvodom sú hlavne vojnové plány Washingtonu proti Sadámovi Husajnovi. Barel severomorskej ropy, ktorého súčasná cena je približne 27 USD, stál ešte pred rokom necelých 19,50 USD. Ako uviedol denník Die Presse, v rámci programu ropa za potraviny začínajú platiť obchodníci a špekulanti vojnovú prémiu vo výške približne 2 doláre. Pre dlhodobejšie dodávky je táto prémia nižšia.
Uisteniam Saudskej Arábie, že v prípade výpadku dodávok ropy z Iraku zvýši produkciu, účastníci trhov v Londýne a v New Yorku nechcú veriť. Pre istotu sa chcú zásobiť a okrem toho sa blíži aj zima, ktorá zvyšuje dopyt, a tým aj cenu. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) si myslí, že od jesene začne opäť rásť dopyt a počas budúceho roku dosiahne úroveň 77,3 mil. barelov za deň. Počas predchádzajúcich dvoch rokoch totiž v dôsledku slabej výkonnosti svetového hospodárstva dopyt po rope stagnoval.
Zraky sa teraz opäť upierajú na Organizáciu krajín exportujúcich ropu. Najzaujímavejšou otázkou je, či kartel na svojom nadchádzajúcom stretnutí, ktoré sa uskutoční 19. septembra v japonskej Osake, prvýkrát po dvoch rokoch zvýši ťažbu, a tým zníži tlak na cenu. Americký prezident George W. Bush, ako aj celý priemysel, začínajú už teraz vykresľovať situáciu na trhu s ropou bez Sadáma Husajna. Ak by sa totiž k moci v Bagdade dostala vláda podporovaná USA, mohol by sa Irak so svojimi nevyužitými zásobami ropy stať jedným z najväčších exportérov ropy v regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:21