StoryEditor

Historické zasadanie EP o rozšírení únie

18.11.2002, 23:00

Stretnutím členov parlamentných delegácií z kandidátskych krajín s politickými skupinami zastúpenými v Európskom parlamente sa včera začalo plenárne zasadanie EP v Štrasburgu. "Diskusia a rezolúcia Európskeho parlamentu sú po pravidelných správach Európskej komisie obvyklou jesennou procedúrou v EP od roku 1998. Špecifickosťou tohto roku však je, že to bude rezolúcia o kandidátoch naposledy v doterajšom charaktere, pretože pravidelné správy boli tento rok vypracované komisiou posledný raz," povedal pre HN poslanec za KDH a hlavný vyjednávač SR s EÚ Ján Figeľ. Na budúci rok už pôjde o monitoring krajín po podpise prístupovej zmluvy. Po druhé je to špecifické tým, že prvýkrát v histórii sa na rokovaní o týchto správach zúčastnia aj samotné kandidátske krajiny prostredníctvom svojich volených parlamentných zástupcov, dodal Figeľ. EP je jediným priamo voleným orgánom únie, ktorého rokovania sú verejné a politicky veľmi dôležité pre proces rozširovania, pretože parlament sa najneskôr v marci vyjadrí k prístupovým zmluvám, vrátane slovenskej a jeho súhlas je nevyhnutný pre podpis prístupovej zmluvy. Podpísanie prístupovej zmluvy medzi SR a úniou očakáva Figeľ v apríli budúceho roka počas gréckeho predsedníctva. "Preto rozhodnutia, atmosféra a podpora kandidátskych krajín zo strany európskych poslancov sú veľmi potrebné. Očakávam, že práve diskusia v pléne bude dobrým príspevkom nielen ku komunikácii, ale aj k budúcej spoluúčasti kandidátov ako nových členov," dodal Figeľ
Hlavný slovenský vyjednávač sa vyjadril aj k plánovanému odkladu termínu vstupu nových krajín do EÚ na 1. jún 2004. "Odklad nepovažujeme za primeraný. Čím skôr bude stanovený termín na vstup nových členov, tým skôr sa skončia všetky negociačné diskusie a začne sa samotný proces definitívnej prípravy na rozšírenie," dodal Figeľ.
K uskutočneniu tohto mimoriadneho plenárneho zasadania EP, na ktorom sa prvýkrát aktívne zúčastňujú poslanci parlamentov budúcich členských krajín, výrazne prispela aj iniciatíva súčasného šéfa europarlamentu Pata Coxa, zanieteného pre rozšírenie.
Slovensko na tomto plenárnom zasadaní EP zastupuje 12 poslancov: Petra Masácová (SDKÚ), Pavol Kubovič (SDKÚ), Ján Figeľ (KDH), László Nagy (SMK-MKP), Edit Bauer (SMK-MKP), Imrich Béreš (ANO), Sergej Kozlík (HZDS), Ján Jasovský (HZDS), Rudolf Žiak (HZDS), Robert Fico (Smer), Monika Beňová (Smer) a Jozef Ševc (KSS).
Náladu poslancom včera nepokazila ani neplánovaná zmena letu do nemeckého Stuttgartu namiesto do štrasburského sídla parlamentu. Dôvodom bola hustá hmla a jelene, ktoré nechceli opustiť pristávaciu plochu letiska.
Rezolúcia Slovensko tradične upozorní na potrebu ďalšieho pokroku v oblastiach, ako je postavenie rómskej menšiny, boj proti korupcii či posilňovanie administratívnych kapacít. Pripomenie mu aj vysokú nezamestnanosť, veľké rozdiely v rozvoji regiónov a vysoké deficity obchodnej bilancie a bežného účtu. Text o Slovensku ešte môže prejsť malými úpravami. Nemalo by však prísť k prekvapeniu ako v roku 2000, keď parlament odsúhlasil pozmeňovací návrh belgickej poslankyne Nelly Maesovej o tom, že "Slovensko potrebuje zlepšiť menšinovú politiku najmä v oblasti jazyka, vzdelávania a kultúry, čo by malo viesť k uznaniu istého stupňa kultúrnej autonómie".

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:14