StoryEditor

Pokusný londýnsky balónik

18.02.2003, 23:00

Je to projekt, po ktorom poškuľujú aj iné svetové metropoly -- od začiatku tohto týždňa zaviedol Londýn pri vjazde vozidiel do centra elektronické mýto. A kritici sa nestačia diviť...
Na ceste medzi štvrťami Westminster a St. Paul's, kde sa autá obvykle nárazníkmi navzájom takmer dotýkajú, panuje neobvyklý pokoj. Priam idyla. Muž, ktorý to zapríčinil, už sedí dávno v kancelárii. Londýnsky starosta Ken Livingston prišiel do práce ako obvykle už pred siedmou hodinou a ako obvykle metrom. Tentoraz si však urobil malú zachádzku -- do kontrolného strediska, kde sa sústreďujú informácie o aktuálnom stave dopravného ruchu na londýnskych uliciach. Keď vychádzal, spokojne sa usmieval.
Všetci automobilisti, ktorí chcú zájsť do centra medzi 6.00 a 16.30 hod., musia za každý deň zaplatiť osobitný poplatok. Päť libier alebo 7,5 eura, ako kto chce. Toto opatrenie sa týka plochy veľkej asi 21 štvorcových kilometrov.
Najväčšie prekvapenie: prvý deň platnosti tohto opatrenia prebehol bez akéhokoľvek chaosu a incidentov. Mesto na tento účel inštalovalo 800 kamier a zaviedlo 174 kontrolných bodov, ktorými je možné do "City" vojsť alebo z neho zase vyjsť. Nedošlo dokonca ani k ku kolapsu verejnej dopravy, ako bulvárna tlač predpovedala už celé týždne.
"Červený Ken", ako sa londýnskemu starostovi niekedy hovorí pre jeho komunistickú minulosť, si vytýčil ctižiadostivý cieľ -- obmedziť každodenný nekonečný prúd áut smerujúcich do centra metropoly aspoň o 10 -- 15 %. Predpokladané príjmy vo výške 1,3 mld. libier počas desiatich rokov by chcel investovať do mestskej hromadnej dopravy.
Reakcie Britov na nový systém sú rôzne. Niektorí chvália jeho ekonomický a ekologický rozmer, iní protestujú a niektorí z nich aj hlasno. K najtvrdším odporcom patrí spolok priateľov automobilov nazvaný Captain Gatso, ktorý je členom organizácie Motoristi proti špicľovaniu. Jeho členovia zatiaľ hrozia len slovami, ale v budúcnosti sú vraj pripravení aj na likvidáciu kontrolných kamier vo väčšom rozsahu. S tým si však pravdepodobne londýnsky starosta poradí. Čo sa mu môže stať osudné, to sú nové komunálne voľby, ktoré sa uskutočnia v máji budúceho roka. Úspech či neúspech nového dopravného opatrenia sa totiž bude dať vyhodnotiť až po niekoľkých mesiacoch -- a ak by sa neosvedčilo, dni K. Livingstona v úrade by boli spočítané. Veď motoristov sú v Londýne takisto milióny.
(hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:50