StoryEditor

Do mája môžeme rozhodnúť o dvoch percentách dane

09.02.2004, 23:00

Novelou zákona o daniach z príjmov zo 4. decembra 2001 Slováci po prvý raz získali možnosť slobodne rozhodnúť o jednom percente zo svojich zaplatených daní. Nový zákon o dani z príjmov, účinný od 1. januára, už sumu, ktorú môžu daňovníci poslať mimovládnym organizáciám na verejnoprospešné účely, zvýšil na dve percentá. V tomto prípade nejde o jeden zo spôsobov, ako si finančnú povinnosť znížiť. Daň človek zaplatí v rovnakej výške, či o spomínanej sume zo zaplatenej dane rozhodne alebo nie.
Svoje dve percentá môže poukázať tak človek, ktorý podáva daňové priznanie sám, ako aj zamestnanec, za ktorého zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov vykonáva zamestnávateľ. Podmienkou však je, že vypočítané dve percentá zo zaplatenej dane zodpovedajú sume vyššej ako 20 korún. V prípade právnických osôb musí spomínaný percentuálny podiel na uhradenej dani zodpovedať aspoň 250 korunám.
Ak si už zamestnanec vybral niektorú z organizácií, zaregistrovaných Notárskou komorou SR v centrálnom zozname prijímateľov, bude potrebovať od zamestnávateľa po vykovaní tohtoročného zúčtovania potvrdenie o zaplatení dane, v ktorej okrem výšky ročnej dane uvedie, že pracovník nemá nedoplatky na uvedenej dani. Následne musí daňovník vyplniť vyhlásenie o poukázaní sumy zodpovedajúcej dvom percentám zaplatenej dane, ktoré pošle alebo doručí osobne s potvrdením o zaplatení dane príslušnému daňovému úradu. To všetko musí stihnúť najneskôr do 30. apríla 2004.
Podobný postup musí absolvovať aj daňovník, ktorý si podáva daňové priznanie sám. Po zaplatení dane vyplní vyhlásenie o poukázaní sumy zodpovedajúcej dvom percentám dane v prospech vybranej organizácie. To pošle alebo osobne doručí daňovému úradu najneskôr do 15. apríla 2004, resp. do 15 dní po termíne splatnosti dane a podania daňového priznania, ak požiadal o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:29