StoryEditor

Šéf Nike odstúpi

21.11.2004, 23:00

Spoluzakladateľ najväčšieho výrobcu športovej obuvi Nike Philip Knight od 28. decembra odstúpi z funkcie prezidenta a predsedu predstavenstva. Napriek tomu sa úplne svojho vplyvu nevzdá, pretože zostane vo funkcii šéfa dozornej rady. Dôvod však spoločnosť neoznámila.
Ako informuje denník Financial Times Deutschland, Knight sa v prvom rade sústredí na plynulý prechod kompetencií na Williama Pereza, doterajšieho šéfa výrobcu spotrebného tovaru SC Johnson. Perez má podľa Knighta 30-ročné skúsenosti pri budovaní pozícií na svetových trhoch. "S Billom na čele bude Nike ešte silnejšie," povedal Knight.
Knight spolu so známym americkým trénerom ľahkej atletiky Billom Bowermannom v 60. rokoch založili Blue Ribbon Sports, ktorý sa v roku 1972 premenoval na Nike. Podľa legendy podrážku pre prvý model športovej obuvi vyrobili pomocou formy vaflovej formy a Knight ho predával z kufra svojho auta.
Medzičasom patrí Nike k svetovej špičke s obratom 12,4 miliardy dolárov a 24-tisíc zamestnancami, ktorého produkty sa predávajú zhruba v 200 krajinách. Knight vlastní 28 percent akcií s hlasovacím právom a 92 kmeňových akcií. V aktuálnom zozname 400 najbohatších Američanov, ktorý vypracúva časopis Forbes, zaujal 22. miesto s majetkom v odhadovanej hodnote 7,4 miliardy dolárov.
Philip Hampson Knight sa narodil 24. februára 1938 v Portlande, štát Oregon, v rodine právnika.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 15:16