StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

15.08.2003, 00:00
Magyar Nemzet
Najpopulárnejší slovenský politik a šéf najväčšieho opozičného subjektu Smer Róbert Fico rokoval s predsedom SMK Bélom Bugárom a okrem iného požadoval, aby maďarská koalícia odvolala podpredsedu vlády Pála Csákyho. Slovenská politika produkuje podivné veci, akoby jej aktérom uškodilo horúce leto. Ak SMK neodvolá Csákyho, potom Ficova strana navrhne v parlamente vyslovenie nedôvery vicepremiérovi. Podľa Smeru je Csáky nespôsobilý na to, aby koordinoval prípravu Slovenska na vstup do EÚ, čo dokladá júnovým vyhlásením Európskej komisie, podľa ktorého je Slovensko najmenej pripravené na čerpanie eurofondov. (Fico loboval u Bugára za odvolanie Csákyho, 14. 8.)

Die Welt
Slovenské médiá vytiahli pred pápežovou návštevou na Slovenskú zbrane ťažkých kalibrov. Reč je o "vatikanizácii", "návrate do stredoveku" a dokonca o "náboženskom štáte katolíckeho Talibanu". Slovenský biskup Rudolf Baláž z Banskej Bystrice reagoval ostro na obvinenia z klerikalizácie slovenského školského systému. (Cirkevný boj na Slovensku, KNA, 14. 8.)

Der Standard
Pozorovatelia nazývajú poklepkávanie na ramená a priateľské prosby o rôzne vojenské výkony, ktoré má vláda amerického prezidenta Georgea W. Busha pripravené pre štátnych hostí z východnej a juhovýchodnej Európy "eastern obsession" - východnou posadnutosťou. Politika nových priateľov na východe sa zdá preto taká nútená, že nemá žiaden skutočne racionálny základ. Ak Pentagón svoje jednotky z Nemecka presunie do základní na pobrežie Čierneho mora, neušetrí. Ani časový zisk dvoch hodín pri nasadení v krízových oblastiach Blízkeho východu nie je závratná. Východná posadnutosť Pentagónu je zrejme pomstou neposlušným spojencom v západnej Európe, ktorí nespolupracovali v irackej vojne. To, že Washington z rovnakého dôvodu na mape náhle našiel Bosnu a Hercegovinu, je málo prekvapivé. (Bushova východná posadnutosť, Markus Bernath, 14. 8.)
01 - Modified: 2002-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O problémoch občanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 04:47