StoryEditor

Storočnica na dvoch kolesách

17.09.2003, 00:00

Rok 2003 sa nesie v znamení osláv sto rokov existencie značky Harley-Davidson. Tá je v súčasnosti nezvratnou legendou na dvoch kolesách. K nevšednému jubileu sa svetoznáma americká firma rozhodla vyrobiť špeciálne označené motocykle, na ktoré sa už v predstihu vytvoril dlhý rad čakateľov. Všetky motocykle pod touto značkou s rokom výroby 2003 totiž majú na skrini motora štítok, pripomínajúci sté výročie, výročný emblém na nádrži a ďalšie charakteristické doplnky podľa konkrétneho typu a farby. Napríklad ozdobné kryty primárneho prevodu, zapaľovania, vzduchového filtra a spojky, či emblém na sedadle.
Históriu svetoznámej značky začali písať v auguste roku 1903 traja bratia Davidsonovci (Arthur, Walter, William) v americkom štáte Wisconsin, keď sa rozhodli vyrábať motocykle. Dvadsaťročný Arthur Davidson v spolupráci s 21-ročným Williamom S. Harleyom vyrobili v malej drevenej kôlni prvý jednovalcový motocykel a hneď ho predali spolužiakovi Henrymu Meyerovi z Milwaukee. Ten sa teda stal prvým "harleyákom" v storočnej histórii. Mimochodom, značka Harley-Davidson je najstaršou motocyklovou značkou na svete. Dnes je trhová hodnota spoločnosti Harley-Davidson Inc. 13,8 mld. USD. Vlani predali 274 596 motocyklov, tohto roku je predpoklad vyše 300-tisíc.
Posledným modelom je vzduchom chladený typický dvojvalec Twin Cam s objemom 1450 cm3 z roku 2000. Dvojvalce do V zvierajúce 45-stupňový uhol začala táto firma vyrábať v roku 1909. Pre motocykle Harley-Davidson sa stali charakteristické. Na viacerých miestach po celom svete sa počas leta konali na počesť storočnice slávnej značky slávnosti. Záverečná a najväčšia bola priamo v Milwaukee v nedeľu 31. augusta.
U nás je registrovaných približne 150 novších modelov tejto značky, nový motocykel vyjde približne na 850 000 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autosalon, menuAlias = autosalon, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:01