StoryEditor

Roggeho "nešťastný" list Putinovi

24.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Po sérii škandálov nebude Ruská federácia na XIX. zimné olympijské hry v Salt Lake City spomínať v dobrom. Rusi prehrali v semifinále hokejového turnaja s USA 2:3 a v ruských médiách sa hovorí o ďalšom ponížení. Napriek veľkému náporu a jasnej prevahe v poslednej tretine nedokázala zborná dotiahnuť trojgólový náskok súpera a podľahla tímu USA 2:3. Moderátor najsledovanejšej ruskej televízie ORT ohlásil výsledok semifinálového zápasu bez komentára, so zachmúreným výrazom na tvári. V diskusiách súkromnej televíznej spoločnosti NTV hovorili moderátori o politickom charaktere, v ktorom sa celá olympiáda nesie a rozoberali kontroverzné rozhodnutie nasadiť do olympijského turnaja iba rozhodcov z NHL. Krátko po zápase protestovala pred americkou ambasádou skupinka mladých Moskovčanov, ktorých po chvíli rozohnala polícia. Prezident MOV Jacques Rogge poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom píše, že dokáže pochopiť ruský hnev, ale zároveň Putina ubezpečuje o fair play rozhodovaní. List však Rusov ešte viac pobúril. "Nemôžem vám spomenúť všetko, čo bolo v liste, až na malý detail -- prezident MOV nazval pána prezidenta ,A. Putin´, a nie Vladimir Putin. Poradil by som mu najprv si pozrieť meno, pokiaľ chce písať list hlave štátu," povedal hovorca Kremľa Sergej Jastržembskij v nočnej relácii na NTV.
The Times (Veľká Británia): Toto je tiež dôkazom, že demokracia bola v Rusku potláčaná. Športové nadšenie bolo nahradené komunistickou slávou, a tak niet divu, že ak niečo nie je podľa ich predstáv, tak sú z toho frustrovaní.
La Gazzetta dello Sport (Taliansko): Politika kladie olympijské hry do ohňa. Roggov list Putinovi opäť otvoril dvere politike. Bola to chyba. Šport takto stratí svoju autonómiu.
Algemeen Dagblad (Holandsko): Žiadny terorista, ale ruský športový funkcionár spôsobil paniku v Salt Lake City. Ruská nespokojnosť však nie je úplne neoprávnená. Táto olympiáda stojí na značke amerického úspechu. Na druhej strane je nezmyslom obvinenie, že MOV a USA sa spojili proti Rusku.
El Mundo (Španielsko): Rusi prehrabali popol studenej vojny.
Marca (Španielsko): Zimné olympijské hry v Salt Lake City sa začali škandálom už pri ich prideľovaní a skončia sa ďalším škandálom.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 09:03