StoryEditor

Výnosy z exportu ropy v Iraku

25.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Export ropy z Iraku v tomto roku zatiaľ viac než deväť miliárd dolárov, uviedol iracký minister ropného priemyslu Thamír Ghadbání.
Uvedené výnosy mohli byť podľa neho vyššie, keby krajina netrpela toľkými sabotážnymi útokmi. "V 2. polovici minulého roku sme exportovali ropu zo severných aj južných polí a dosiahli sme výnosy vyše päť miliárd dolárov," dodal Ghadbání.
Irak v pondelok znovu otvoril svoj hlavný exportný ropovod na juhu krajiny po tom, ako boli v oblasti rozmiestnené národné jednotky na ochranu ropných zariadení. Znovuotvorenie ropovodu obnovilo dodávky ropy do terminálov v Perzskom zálive zhruba na dva milióny barelov ropy denne (bpd). Ropovod s kapacitou 1,5 milióna bpd bol s výnimkou niekoľkých hodín odstavený od 9. augusta, keď ho napadla skupina sabotérov. Práve južné polia Iraku boli pritom považované za hlavný zdroj ropného exportu od americkej invázie do krajiny. Väčšina sabotážnych útokov zasiahla totiž prevažne severné ropné polia, ktoré boli preto doteraz väčšinou mimo prevádzky.
"Dúfame, že v najbližších dňoch a mesiacoch sa bezpečnosť v krajine zlepší a s ňou aj ochrana ropovodov a priľahlých zariadení," pokračoval ďalej minister. "V súčasnosti uvažujeme o využití modernejších metód, vrátane lietadiel, radarov a rozšírenia bezpečnostného koridoru pri exportných ropovodoch najmä na juhu. To si však žiada čas a investície," dodal. V súčasnosti poverila vláda na ochranu ropných zariadení okolo 14 000 ozbrojených vojakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:29