StoryEditor

Smiech za slovenskými hranicami

17.09.2004, 00:00
Americký psychológ Richard Wiseman v spolupráci s Britskou asociáciou pre pokrok vo vede uskutočnil internetový prieskum (www.cba.com), v ktorom 2 milióny respondentov z rozličných krajín poslali okolo 40- tisíc vtipov. Výsledky boli viac ako prekvapujúce. Známi "suchári" z Nemecka sa ukázali ako najbenevolentnejší a najotvorenejší národ so zmyslom pre všetky typy vtipov. Naopak Američania a Kanaďania uprednostnili vtipy s nádychom nadradenosti. Mnohé naznačuje aj typ vtipu, ktorý jednotlivé národnosti označili ako najsmiešnejší. Napríklad Nemci si za najlepší zvolili vtip z vojenského prostredia, Američania z golfového turnaja, Britov najviac nadchol vtip s pomstychtivou pointou, Belgičanov vtip o kačke.

Už oddávna sa tvrdí, že smiech je jedným z najdôležitejších enzýmov evolúcie a demokracie i dôkaz zdravého rozumu. Každá kultúra je však iná a má svoje vlastné pravidlá. Na čom sa teda smejú iné národnosti?
Japonci, napríklad, nemajú radi príliš otvorený typ humoru, ktorý ľudí privádza do pomykova. Švajčiari, naopak, oplývajú veľmi jemným a zdržanlivým vzťahom k smiechu. Existujú dokonca národy, pre ktorých smiech plní úplne inú úlohu -- napríklad v Malajzii ním maskujú hnev.
Americký psychológ Richard Wiseman v spolupráci s Britskou asociáciou pre pokrok vo vede uskutočnil internetový prieskum (www.cba.com), v ktorom 2 milióny respondentov z rozličných krajín poslali okolo 40-tisíc vtipov. Výsledky boli viac ako prekvapujúce. Známi "suchári" z Nemecka sa ukázali ako najbenevolentnejší a najotvorenejší národ so zmyslom pre všetky typy vtipov. Naopak, Američania a Kanaďania uprednostnili vtipy s nádychom nadradenosti. Mnohé naznačuje aj typ vtipu, ktorý jednotlivé národnosti označili ako najsmiešnejší. Napríklad Nemci si za najlepší zvolili vtip z vojenského prostredia, Američania z golfového turnaja, Britov najviac nadchol vtip s pomstychtivou pointou, Belgičanov vtip o kačke.
Rozdiel je podľa prieskumu aj medzi ženami a mužmi. Kým ženy uprednostňujú lingvistický humor založený na slovných hračkách, muži sa zasmejú drsnejším vtipom so sexuálnym podtextom. Zaujímavým je aj zistenie, že dôchodcovia i deti obľubujú predovšetkým neslušné vtipy.

Na čom sa najradšej zasmejú:
Nemci:
na Rakúšanoch, blondínkach, politikoch, národnostiach, obyvateľoch niektorých regiónov (napríklad východní Nemci).
Angličania: na sebe, veľmi radi si robia humor aj jeden z druhého, zo snobizmu, svokier, z cudzincov, rôznych akcentov, veľmi populárne sú aj vtipy založené na rôznych nedorozumeniach, slovných hračkách, známy sú aj svojou láskou k čiernemu humoru, fraške, irónii.
Rakúšania: na Nemcoch, blondínkach, politikoch, imigrantoch, iných národnostiach.
Taliani: každý región má svojský typ humoru. Obetným baránkom a najväčším zdrojom humoru je dedinka Cuneo a jej obyvatelia, samozrejme, neoplývajúci veľkou duchaprítomnosťou. Taliani tiež milujú politické vtipy, a najmä vtipy o karabinieroch...
Španieli: zaujímajú ich rovnaké témy ako spomínané národy, ale okrem toho milujú aj feministické a machovské vtipy, vtipy o alkoholikoch, politikoch, sexe. Španielsky humor je veľmi otvorený, nič pre nich nie je tabu a nešetria ani kráľov či mŕtvych. Veľmi obľúbené sú aj vtipy o jednotlivých regiónoch, v ktorých sú Katalánci známi svojou lakomosťou, Madridčania nudou, Baskovia cholerickosťou, Andalúzania lenivosťou atď.
Francúzi: majú spontánny a nekomplikovaný humor odrážajúci sa od každodenných udalostí. Žartujú aj na úkor rôznych akcentov v rámci krajiny i mimo nej (Belgičania, Frankokanaďania, Švajčiari). Zaujímavé je aj to, že Francúzsko, krajina známa množstvom štrajkov, obľubuje humor, ktorý nemá sociálne zábrany a systematicky zraňuje sociálne normy, ale bez toho aby bol vulgárny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:14