StoryEditor

Bifenylová bomba v Chemku tiká, a bude ďalej

04.11.2004, 23:00
Slovenská republika sa pravdepodobne zriekne finančnej pomoci UNIDO, Svetovej banky a ďalších mimovládnych organizácií, ktorú jej tieto inštitúcie ponúkli pri likvidácii polychlórovaných bifenylov. Ministerstvo životného prostredia totiž nechce podporiť projekt likvidácie týchto mimoriadne nebezpečných látok.

Slovenská republika sa pravdepodobne zriekne finančnej pomoci UNIDO, Svetovej banky a ďalších mimovládnych organizácií, ktorú jej tieto inštitúcie ponúkli pri likvidácii polychlórovaných bifenylov (PCB). Na území krajiny sa ich nachádza asi 4-tisíc ton. Ministerstvo životného prostredia totiž nechce podporiť projekt likvidácie týchto mimoriadne nebezpečných látok v Chemku Strážske, kde je uložená asi štvrtina z celkového množstva PCB evidovaných na Slovensku.
Projekt pritom už naštartovali verejné a súkromné konzorciá za asistencie riadiaceho orgánu Globálneho fondu životného prostredia (GEF), ktorý spravuje Svetová banka. V Chemku sa mala nainštalovať dekontaminačná technológia za jedenásť miliónov dolárov, ktoré by poskytol GEF. Po ekologickom zneškodnení PCB v Chemku by táto technológia natrvalo zostala na Slovensku a používala by sa ďalej. S likvidáciou polychlórovaných bifenylov sa malo začať na budúci rok.
GEF má o poskytnutí jedenástich miliónov dolárov rozhodnúť už o niekoľko dní. Podmienkou na poskytnutie peňazí je však finančná spoluúčasť SR. "Vzhľadom na to, že Chemko z projektu odstúpilo, nedokážeme garantovať požadované finančné príspevky. Preto projekt nepodporíme," hovorí riaditeľ odboru odpadového hospodárstva na ministerstve životného prostredia Peter Gallovič. Pôvodne chcel dať rezort na projekt dva milióny dolárov.
Podľa koordinátora toxickej kampane Greenpeace Martina Hojsíka predstavujú PCB jednu z najťažších environmentálnych záťaží v SR. "Projekt financovaný fondom GEF ponúka veľkú šancu ako pohnúť s týmto závažným problémom," zdôrazňuje.
Úlohu Chemka v projekte prevzalo konzorcium zložené zo zástupcov verejného sektora a firiem Dekonta a Envio Germany. Eugen Kovaľ, konateľ Ekologických služieb Strážske, stopercentnej dcérskej spoločnosti Chemka, tvrdí, že ich firma nevstúpila do konzorcia s Enviom preto, že nie je jasný postoj ministerstva, ako aj pre nejasné obchodné podmienky likvidácie PCB. "Kým sa nevysvetlia všetky vzťahy, do projektu sa nezapojíme," tlmočí stanovisko majiteľov firmy. Kovaľ pritom pripustil, že podmienky na vznik súkromného konzorcia za účasti nemeckej firmy Envio sú pre Chemko nevýhodné. Tá napríklad požadovala, aby strážska chemička za energie, poskytnuté služby či likvidáciu PCB platila vopred.
O likvidáciu PCB v Strážskom sa medzičasom začala zaujímať aj spoločnosť SITA CZ. Ide o firmu z divízie manažmentu odpadov francúzskej skupiny Societe Industrielle De Transports Automobiles. Podľa informácií HN Francúzi presadzujú, aby sa vypísal nový tender na likvidáciu PCB. Gallovič z ministerstva nepriamo potvrdil, že SITA CZ sa už s nimi kontaktovala.

Ignorovalo ministerstvo poslancov?
Problematikou eliminácie zdrojov chemických látok, medzi ktoré patria aj PCB, sa zaoberajú viaceré smernice Európskej únie. Okrem iného z nich pre členské krajiny vyplýva povinnosť zabezpečiť zneškodnenie všetkých zásob PCB do roku 2010. O hrozbe týchto látok v Strážskom sa vlani v máji presvedčili aj poslanci slovenského parlamentu. Odporučili ministerstvu životného prostredia do tridsiatich dní pripraviť koncepciu komplexnej likvidácie PCB na Slovensku. Na otázku HN, či po roku a pol od poslaneckého prieskumu má v rukách takúto koncepciu, ministerstvo neodpovedalo.

Bilancia polychlórovaných bifenylov použitých na Slovensku (tony)
Výrobky  4071
Odpady z výroby  1606
Skládkované  1605
Používané  959
Zlikvidované 368
Neevidované 2745
Zdroj: Greenpeace

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:25