StoryEditor

Špekulácie neprevážili ani údaje z trhu práce

07.06.2004, 00:00
Špekulácie neprevážili ani údaje z trhu práce, nečakane vysoký počet nových pracovných miest v USA nedokázal vrátiť doláru jeho silu.

Investori, ktorí verili, že údaje z trhu práce by mohli prevážiť negatívny sentiment oproti doláru, trpiacemu pod váhou vysokých cien energií, boli v minulom týždni sklamaní. Nečakane vysoký počet nových pracovných miest v máji a výrazné pozitívne revízie rovnakého ukazovateľa za apríl a marec definitívne spečatili zvýšenie úrokov v USA. Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, podľa analytikov v júni zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov. Z 1-percentného takmer polstoročného minima sa základná sadzba medzibankového trhu dostane na úroveň 1,25 %. Úroky, chápané ako cena peňazí, síce pomáhajú menám v posilňovaní, tentoraz však pozornosť analytikov smerovala ďalej, až k horizontu august -- september. Na váhe získava názor, že Fed bude v auguste otáľať a zvýšenie o ďalších 25 bázických bodov odloží na neskôr. To robí dolár menej atraktívnym. Zároveň sa zintenzívňujú špekulácie, že sa v septembri skončí obdobie uvoľňovania menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá od vlaňajšieho júna drží sadzbu na úrovni 2 %. Opatrné vyjadrenia guvernéra banky Jeana-Clauda Tricheta o rizikách inflácie, vyslovené v atmosfére tlaku cien energií na jadrovú infláciu, takéto uvažovanie investorov podporujú. Navyše, májové čísla inflácie už prekročili 2-percentný strop ECB. Hospodársky rast pritom centrálna banka vidí pomerne optimisticky -- HDP v tomto roku by mal stúpnuť o 1,4 a o rok neskôr o 1,7 %.
Výsledkom uvedeného je, že dolár nedokázal zmazať svoje straty. Sentiment trhu sa pod taktovkou špekulantov sústredí na prekonanie psychologickej hranice 1,23 EUR/USD a následné prekonanie technickej hranice 1,2350 EUR/USD, ktorá je 50-percentným návratom z prepadu na 1,1761 (26. apríl) po dosiahnutí historického maxima 1,2928 EUR/USD (18. február). K útoku na tieto úrovne si kurz vytvoril dobrú pozíciu, keď sa mu napriek správam z trhu práce podarilo preraziť 100-dňový kĺzavý priemer s hodnotou 1,2250 a usídliť sa na piatkovej záverečnej úrovni 1,2286 EUR/USD. V stredu sa pritom euru podarilo dosiahnuť 9-týždňové maximum, keď sa v krátkom momente obchodovalo za 1,2305 dolára.
Americkí zamestnávatelia pridali v máji 248 000 nových pracovných miest, hlavne vďaka najvyššiemu nárastu zamestnanosti v spracovateľskom sektore za posledných šesť rokov. Čísla prekročili analytikmi prognózovaný 216-tisícový rast, ale revidované odhady na úrovni 240 tis. miest prekonali iba mierne. Prekvapivým darčekom od ministerstva práce bola revízia údajov za apríl, keď počet nových zamestnancov stúpol o 346 tis. oproti pôvodne oznámeným 288 tis. Zároveň zverejnilo v poradí druhú revíziu rastu zamestnanosti za marec z 337 na 353 tis., pričom pôvodné čísla hovorili o 308 tis. novovytvorených pracovných miest. Výrobcovia pridali v minulom mesiaci 32 tis. pracovných miest, ide už o 4. nárast za sebou a najlepšie výsledky sektora od roku 1998, keď zamestnali 143 tis. ľudí. Tento rok zamestnanosť stúpla o 1,2 mil. a trh práce má za sebou najlepších päť mesiacov od roku 2002. Miera nezamestnanosti v USA sa udržala na úrovni 5,6 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:13