StoryEditor

Montoya nevzdáva boj o titul

03.06.2003, 00:00

Azúrové pobrežie, na ktorom sa cez víkend uskutočnila prestížna Veľká cena Monaka, prialo tentoraz kolumbijskému pretekárovi tímu Williams-BMW Juanovi Pablovi Montoyovi. Pred očami celebrít z celého sveta, medzi ktorými bol i brankár Manchestru United Fabien Bartez, americký herec Wesley Snipes či bývalí pretekári formuly 1 Mika Häkkinen a Jean Alesi, mal temperamentný sympaťák čo robiť, aby udržal slzy dojatia. Bol to len jeho druhý triumf v kariére, prvé víťazstvo si pripísal pred dvoma rokmi v talianskej Monze. Monako sa však cení oveľa viac! Veď o ňom sníva každý automobilový jazdec! "V Monaku chce zvíťaziť každý. Je to podobné ako 500 míľ Indianapolisu, sú to preteky s obrovskou históriou. Som skutočne nesmierne šťastný," uviedol víťaz tesne po prevzatí trofeje od monackého kniežaťa Rainera III. "Celý tím nemá za sebou najlepšie obdobie, práve preto je toto prvenstvo dôležité. Som rád, že som sa vďaka nemu priblížil k vedúcim jazdcom. Bodový odstup je síce výrazný, ak však zopakujeme monacký výkon častejšie, naše šance budú rásť," nevzdáva boj o titul Montoya. Jeho kolegovi Ralfovi Schumacherovi už tak veľmi do smiechu nebolo. Nepodarilo sa mu využiť výhodu pole position a skončil "až" štvrtý. "Je to smola. Štartovať ako prvý v Monaku znamená oveľa viac než kdekoľvek inde. No vyváženie môjho monopostu nebolo z nejakého dôvodu po prvej zastávke ideálne, nemohol som udržať krok s jazdcami predo mnou," vyjadril sklamanie Schumacher junior.
Spokojnejší s pretekmi bol fínsky pretekár tímu West Mclaren Mercedes Kimi Räikkönen, ktorý splnil predsavzatie -- udržať si pozíciu lídra v priebežnom rebríčku MS jazdcov. Svoj náskok pred Michaelom Schumacherom zvýšil na štyri body. "Štart sa mi veľmi nevydaril, takže sa Montoya mohol dostať cezo mňa. Snažil som sa naňho tlačiť, ako to len šlo. Čakal som na jeho chybu, žiaľ, jazdil perfektne. Nič to. Dôležité je, že som si upevnil vedenie," konštatoval Räikkönen, ktorého tím sa vrátil v Pohári konštruktérov späť na prvé miesto.
Päťnásobný šampión Michael Schumacher štartoval z tretej pozície a skončil tretí. Trochu vyčítal tímu nešťastne zvolenú stratégiu, keď s plnou nádržou musel jazdiť za Trullim. "V niektorých častiach som nemohol ísť tak rýchle, ako by som si želal. Do poslednej chvíle som dúfal, že obaja jazdci predo mnou urobia nejakú chybičku, ktorú využijem, no nestalo sa tak," povedal nemecký pretekár. Seriál MS pokračuje ďalším podujatím o necelé dva týždne 15. júna v Montreale Veľkou cenou Kanady.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:59