StoryEditor

Šesť šampiónov a jeden porazený

23.09.2002, 00:00

Ani malé korekcie predbežných výsledkov parlamentných volieb v SR už nezmenia nič na tom, že ťaženie pravicových strán bolo úspešné. V novom parlamente budú pravé spektrum politiky reprezentovať (okrem ANO) najmä tri strany bývalej vládnej koalície. V prípade nad očakávania vysokej podpory SDKÚ asi "zvesili chvosty" mnohí politológovia a analytici. Hodnotenia plnenia programového vyhlásenia vlády totiž hovorili o prepade sociálneho statusu obyvateľov, o sklamaní z reformného a transformačného procesu, či dokonca o znechutení z nesplnených premrštených sľubov volebnej kampane 1998 a o zaostávaní regiónov.
Piatkové a sobotné hlasovanie občanov nepotvrdilo významný vplyv negatívnej kritiky vládnutia Dzurindovho kabinetu na rozhodovanie voličov. Naopak potvrdilo, že voliči pred nejasnou víziou budúcnosti (Smer) a temnou minulosťou (HZDS) uprednostnili reálne plány na uskutočnenie reforiem v školstve, zdravotníctve, dôchodkovom zabezpečení a vo verejnej správe. Výsledok volieb nepochybne potvrdil aj osvojenie si pragmatických integračných ambícií krajiny vo väčšine spoločnosti. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami si približne o dve percentá u voličov polepšilo aj SMK. Kabinetné výslnie strany počas uplynulého volebného obdobia ubralo jej reprezentantom na siláckych ochranárskych, radikalizovaných vyhláseniach v prospech národnostných menšín a takmer úplne eliminovalo verejnú prezentáciu separatistických a ortodoxných chúťok. Ich nový ľahko povznesený proeurópsky imidž a už takmer len symbolický maďarský prízvuk v reči si získaval aj sympatizantov a voličov slovenskej národnosti.
KDH oslovením tradičných konfesionálnych voličov zachytilo značnú časť hlasov bývalej rozmrvenej SDK. Svojím štandardným pôsobením v politike a chudobnou štatistikou medializovaných káuz spojených s jeho lídrami sa KDH opäť stane dôležitým koaličným barometrom. Voľby nepotvrdili významný vplyv televízie Markíza na zvyšovanie dôveryhodnosti ANO vo verejnosti. V prípade, že vládu zostavia len pravotočivé subjekty, stane sa asi aliancia jej najslabším členom. Medzi víťazov volieb bez reálnej možnosti získať pozíciu vo vláde sa zaradili aj komunisti. KSS oslavuje víťazstvo nielen preto, že sa do veľkej politiky vracajú po 12 rokoch, ale paradoxne aj pre to, že získaním najmenšieho počtu poslaneckých mandátov majú ambíciu každej "konštruktívnej opozície" nosiť aureolu zlatého jazýčka na váhach. To im v budúcnosti môže pomôcť ovplyvňovať rozhodovanie NR SR, pretože parlamentu hrozí český model mierne vyššej vládnej podpory.
Skutočným víťazom volieb, čo sa táka počtu získaných hlasov, je HZDS. Ďalšie pôsobenie hnutia, nad ktorým si dnes už každý umyl ruky, sa v opozícii asi stane klasickým príkladom Pyrrhovho víťazstva -- ešte raz a je "out". Medzi skutočných relevantných porazených sa zaradil len Smer. Všetky silné reči a premiérske ambície jeho lídra aj radových pešiakov sa zo dňa na deň premenili na prach. Aroganciu bude musieť v opozičnom postavení vystriedať handrkovanie o odrobinky za tichú podporu vláde, pretože veritelia niekoľkomesačnej megalomanskej volebnej kampane začnú na dvere klopať už čoskoro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:09