StoryEditor

Napodobní Portugalsko Platiniho mušketierov?

02.07.2004, 00:00
Víťazstvo domáceho tímu na európskom šampionáte vo futbale naposledy oslavovali fanúšikovia Francúzska, keď mužstvo okolo legendárneho Michela Platiniho zvíťazilo v roku 1984 vo finále nad Španielskom.

Víťazstvo domáceho tímu na európskom šampionáte vo futbale naposledy oslavovali fanúšikovia Francúzska, keď mužstvo okolo legendárneho Michela Platiniho zvíťazilo v roku 1984 vo finále nad Španielskom. Odvtedy sa ani jeden tím z usporiadateľskej krajiny neprebojoval ani do záverečného zápasu turnaja. Napodobniť francúzskych mušketierov z osemdesiatych rokov budú chcieť futbalisti Portugalska, ktorí sa po stredajšom semifinálovom víťazstve nad Holandskom (2:1) predstavia v nedeľu na portskom štadióne "svetla" v záverečnom zápase šampionátu. Všetky tri góly dramatického duelu strelili domáci futbalisti. Do dvojgólového vedenia dostali Scolariho tím Ronaldo a Maniche a kontaktný gól Holanďanov si do vlastnej bránky strelil obranca Andrade. "V jednom slove môžem len veľmi ťažko opísať všetky emócie, ktoré práve cítim. Veľmi sme túžili po účasti vo finále na domácom šampionáte. Hrali sme jednoducho výborne a o to viac nás to teší po tom, čo sme si v predchádzajúcich fázach turnaja vytrpeli. Pred týmto mužstvom je skvelá budúcnosť, keďže v tíme je veľa talentovaných futbalistov," povedal po zápase kapitán domáceho tímu Luis Figo, ktorý bol v prvom polčase doslova neudržateľný. Po historickom postupe Portugalska do finále ME žiaril šťastím aj brazílsky tréner v domácich službách Luiz Felipe Scolari. "Dosiahli sme veľa. V závere som sa bál o výsledok. Máme však konkurencieschopné mužstvo, všetkým hráčom chcem zablahoželať k postupu. Ďakujem aj fanúšikom, ktorí boli fantastickí. V takýchto chvíľach sa veľmi ťažko rozpráva," povedal dojatý Scolari, ktorému fanúšikovia už dávno odpustili nečakanú prehru v otváracom zápase šampionátu s Gréckom. Vtedy sa na jeho plecia vzniesla vlna kritiky, ale nakoniec sa ukázalo, že cesta, na ktorú tím nesmeroval, je správna.
Po víťaznom semifinálovom zápase sa v celom Portugalsku rozpútali obrovské oslavy. Ulice miest zaplavili ľudia odetí do národných farieb a trúbiace autá zablokovali dopravu. Odvážlivci v zeleno-červených odevoch, ktorí sa na lisabonskom námestí vyšplhali na sochu štátnika Marquesa de Pombala, rozvinuli zástavy a skandovali "Portugalsko! Portugalsko!" K národným oslavám sa pridali nielen obyvatelia ostrovov Madeira a Azory, ale aj tisícky fanúšikov v Dillí, hlavnom meste bývalej portugalskej kolónie Východný Timor. Futbalisti obrali o spánok i svojich rodákov v Makau, ktorí v baroch na čínskom pobreží pozerali semifinálovú drámu, oslavovalo sa aj v Angole a Mozambiku. Domáci fanúšikovia veria, že Scolariho zverencov na ceste za celkovým triumfom už nikto nezastaví.

Semifinále: Portugalsko -- Holandsko 2:1 (1:0)
Góly: 26. Ronaldo, 58. Maniche -- 63. Andrade (vl.), rozhodca: Frisk (Švéd.), 50 300 divákov.
Portugalsko: Ricardo -- Miguel, Carvalho, Andrade, Valente -- Costinha -- Figo, Maniche (87. Couto), Deco, Ronaldo (68. Petit) -- Pauleta (75. Nuno Gomes)
Holandsko: van der Sar -- Reiziger, Bouma (56. van der Vaart), Stam, van Bronckhorst -- Seedorf, Davids, Cocu -- Overmars (46. Makaay) -- van Nistelrooy, Robben (81. Hooijdonk)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 05:54