StoryEditor

Aerolinky: vojna nemohla prísť v horšej situácii

20.03.2003, 23:00
Útok na Irak značne komplikuje život záujemcom o leteckú prepravu. Zároveň zasadil ďalšiu ranu už aj tak ťažko skúšaným leteckým spoločnostiam. Európske centrum riadenia letovej premávky Eurocontrol, ktoré z Bruselu koordinuje pohyb všetkých lietadiel nad Európou, počíta počas vojny s omeškaniami. Časopis Focus vysvetľuje, že vo vojnových časoch totiž musia letecké spoločnosti používať alternatívne trasy, ktoré však majú menšiu kapacitu a zväčša sú dlhšie, čo v prípade Ázie znamená asi o pol hodinu dlhší letový čas.
Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA), ktorá zastupuje 96 % leteckých spoločností vo svete, rozhodla o zvýšení poplatkov na medzinárodných linkách o 3 %, aby pokryla rastúce ceny palív. Podľa informácií agentúry Reuters rozhodnutie IATA, ktoré vstúpi do platnosti 15. apríla, predstavuje prvé zvýšenie poplatkov od marca 2001.
Združenie leteckej dopravy (ATA) žiada americkú vládu o dočasné zrušenie daní z paliva a uvoľnenie ropy zo strategických rezerv USA, ktoré by umožnilo riadiť vývoj cien palív. ATA odhaduje, že vojna v Iraku bude stáť sektor v každom štvrťroku 4 mld. USD, z čoho 50 % bude tvoriť drahšie palivo a zvyšok pokles príjmov.
Z pohľadu amerických leteckých spoločností vojna nemohla prísť v nevhodnejšom čase. Tento sektor totiž od 11. septembra 2001 stratil takmer 20 mld. USD, z čoho vyššie náklady na poistenie a bezpečnostné opatrenia tvorili 7 mld. USD. Finančná katastrofa spoločností sa v posledných týždňoch priostrila v dôsledku prudkého zvýšenia cien paliva, ktoré je po mzdách druhou najväčšou nákladovou položkou. Okrem tejto mizérie však začal klesať záujem spotrebiteľov a analytici očakávajú ďalší prepad. Spoločnosti v úsilí zvládnuť straty podnikli celý rad krokov, napríklad, Continental Airlines mienia zrušiť 1 200 pracovných miest a najväčšia austrálska spoločnosť Qantas Airlines plánuje prepustiť tisíc ľudí, čiže 3 % pracovnej sily.
Na súčasný vývoj reagujú aj ratingové agentúry, napríklad, Standard & Poor's umiestnila najväčšiu európsku a ázijskú leteckú spoločnosť -- British Airways a Japan Airlines System Corp. -- spolu s niektorými americkými firmami na zoznam sledovaných s možným znížením ratingu.
Ako uvádza CNN Money, pritom už prvá vojna v Perzskom zálive v roku 1991 zrazila šesť veľkých amerických spoločností na kolená. Continental Airlines a Pan Am boli nútené požiadať o ochranu pred veriteľmi v rámci zákona o konkurzoch a pre Eastern Airlines, ktoré rovnaký krok podnikli už v marci 1989, sa proces skončil úplnou likvidáciou. V priebehu roka od začiatku bojov vyhlásili konkurz aj spoločnosti America West, TWA a Midway Airlines.
Ako včera informovala agentúra Reuters, Air France zrušil lety z Paríža do Ománu a Jordánska, najväčšia európska letecká spoločnosť British Airways už v stredu až do odvolania zrušila lety do Kuvajtu, Tel Avivu a Izraelu a obmedzila frekvenciu letov Londýn -- Dubaj na jeden let denne. Linky do Saudskej Arábie, Kataru a Bahrajnu zatiaľ zostávajú nezmenené. Swiss International Air Lines od včera zredukoval lety do Káhiry, o osude ďalších deviatich destinácií bude rozhodovať podľa aktuálneho vývoja. Nemecká Lufthansa zrušila všetky včerajšie a dnešné lety do Tel Avivu, Ammánu (Jordánsko), Kuvajtu, Bejrútu a saudskoarabského Dammánu, hoci linky do Dubaja a Teheránu zatiaľ zachovala. Continental Airlines zrušil niektoré transatlantické a transpacifické lety a denné okružné lety z Newarku na londýnske letisko Gatwick a parížske Charles de Gaulle obmedzil z dvoch na jeden. Na linkách Newark -- Amsterdam a Newark -- Rím budú premávať menšie lietadlá a namiesto jedného denného letu bude do Tokia lietať až do 24. apríla štyrikrát týždenne. Holandská spoločnosť KLM Royal Dutch Airlines zrušila všetky lety z Amsterdamu do Kuvajtu a Ammánu. Pravidelná linka Cathay Pacific do Rijádu skončí už v Dubaji a najziskovejšie ázijské aerolínie Singapore Airlines Ltd. obmedzia lety na Blízky východ, do USA, severnej Ázie a pravdepodobne aj do Európy.
Vojna a dovolenkové plány Američanov
- 27 % opýtaných mieni úplne zrušiť svoju dovolenku
- 55 % by zmenilo zahraničnú cestu na dovolenku doma
- 33 % by odložilo cestu na neskorší termín
- 28 % by zmenilo cieľ v rámci USA
Zdroj: CNN Money
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:36