StoryEditor

V. Klaus: Neželám si byť občanom superštátu

14.11.2002, 23:00
Včera sme uverejnili celé vystúpenie profesora Václava Klausa, ktoré predniesol v utorok 12. novembra na HNClube - Klube Hospodárskych novín na tému Stredná Európa a rozširovanie Európskej únie. Dnes prinášame časť diskusie.

J. Fidrmuc, ekonóm-publicista hovoril o neekonomických faktoroch integrácie. Spýtal sa, či je V. Klaus v referende rozhodnutý nehlasovať. Tiež ho zaujímalo, či sa neobáva trestného stíhania za neuskutočnenie referenda pri delení Česko-Slovenska.

V. Klaus odpovedal, že neekonomické faktory berie do úvahy. Benefity v žiadnom prípade neobmedzuje na úzke ekonomicky definované veci. ,,Zahrnutie neekonomických faktorov nijako nemení to, čo tu hovorím. K referendu: otázka sa mi zdá mimo rámec tejto diskusie. Nemyslím si, že bolo o čom v referende diskutovať a najmä si myslím, že česká strana nemala o čom v referende diskutovať. Nebola žiadna otázka, ktorú by česká strana mohla dostať do referenda. Mohla dostať maximálne otázku: želáte si, aby si Slovensko vytvorilo svoj samostatný štát? Je to irelevantná vec. Či malo na Slovensku byť referendum, do toho sa v žiadnom prípade nechcem miešať. Nemám ani istotu o referende o vstupe do EÚ, myslím si, že to je najväčšie vzdanie sa suverenity krajiny v histórii, dobrovoľné vzdanie sa suverenity. Krajina mnohokrát prišla o svoju suverenitu za posledné tisícročie vojnou alebo anexiou, okupáciou, ale dobrovoľné vzdanie sa suverenity, ktoré znamená jednosmerná cesta do EÚ, je vec iná. Nie som si istý, či sa šírka tohto problému dá vyjadriť otázkou referenda. Nie som si istý, či existuje jasné pochopenie problému, ja by som referendum o tejto veci nepreceňoval.

R. Slánský, veľvyslanec ČR v SR sa spýtal, či sa dá proces v nejakom bode zastaviť a čo by to znamenalo napr. z pohľadu globalizácie sveta.

V. Klaus trvá na tom, že európska politická unifikácia nemá absolútne nič spoločné s niečím, čo nazývame globalizácia, alebo globalizačný proces. ,,To sú dve úplne rôznobežné veci. Nepleťme globalizáciu ako všeobecný proces integrovania, otvárania sa, rušenia bariér najrôznejšieho typu, nepleťme ho s procesom vedomej politickej, byrokratizácie, unifikácie, regulácie celého kontinentu. To s tým naozaj nemá žiadnu súvislosť. Ak niekto globalizačné procesy používa ako akéhosi trójskeho koňa, že práve preto sa Európa musí viac politicky unifikovať, to je úplný omyl. V Európe môže vznikať konkurencia fiškálnych, menových a právnych systémov, nie je dôvod na žiadnu unifikáciu. Som smutný z toho, že európsky politický unifikačný proces prebieha iracionálnym spôsobom. Eminentný záujem oň majú dve skupiny obyvateľstva európskeho kontinentu: politici a úradníci. Obidve potrebujú ďalšiu medzivrstvu vládnutia, pretože pre nich je to obrovský dopyt po ich aktivitách, politických i úradníckych. Tieto dve skupiny sú ťahúňmi unifikačného procesu."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:32