StoryEditor

Likvidita je nerovnomerne rozložená

22.01.2002, 23:00

Včera bol na slovenskom peňažnom trhu rušný deň. Jednodňové depozity sa v utorok ráno kótovali na úrovni 7,7/7,8 % p. a. pri overnightoch. S tomnextami a spotnextami sa včera začalo obchodovať na rovnakej cene 7,60/7,70 % p. a. Na rovnakej úrovni kótovali komerčné banky aj úložky s lehotou splatnosti do dvoch týždňov. Otváracia cena medzibankových pôžičiek s mesačnou maturitou bola na úrovni 7,55/7,65 % p. a. Zdroje s dvojmesačnou a trojmesačnou lehotou splatnosti sa nachádzali v utorok na rovnakej úrovni 7,50/7,60 % p. a. Polročné až ročné bankové úložky sa kótovali včera ráno na cene 7,50/7,65 % p. a.
Likviditu na trhu včera posilnili takmer 3 mld. Sk. Pavel Jánošík zo Slovenskej sporiteľne predpokladá, že tieto prostriedky pravdepodobne prišli zo štátneho rozpočtu. Banky tak na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) deponovali 25,388 mld. Sk, pričom predpis na január stanovila centrálna banka na 26,564 mld. Sk. Na dennej báze sú tak komerčné banky od minulotýždňového repo tendra v podstave. V kumulatívnom vyjadrení predpis k dnešnému dňu plnia na 100,28 %.
Dopoludnia sa vo veľkých objemoch ukladali týždňové a dvojtýždňové zdroje za 7,6 a 7,55 %, následkom čoho však klesli tieto periódy len o päť bázických bodov. Ukladali sa taktiež overnighty do úrovne 7,6 % a záverečné kotácie sa ustálili na úrovni 7,6/7,7 %. Tomnexty a spotnexty sa najprv kupovali za 7,7 %, avšak ku koncu obchodovania sme zaznamenali korekciu smerom nadol, keď sa tieto jednodňové zdroje predávali za 7,6 %. Včera sa zrealizovali obchody aj na jednom mesiaci za 7,6 %, avšak z dôvodu nízkeho objemu bez vplyvu na zmenu ich ceny.
Najdôležitejšou udalosťou včerajšieho dňa bol dvojtýždňový sterilizačný repo tender centrálnej banky. Dopyt komerčných bánk predstavoval 33,850 mld. Sk a centrálna banka akceptovala celý ponúkaný objem, keď priemerný výnos klesol po takmer 8 mesiacoch o stotinu percentuálneho bodu na 7,73 %. Minimálny úrok sa rovnako znížil o stotinu percentuálneho bodu na 7,72 %. Naopak, maximálny výnos oproti minulotýždňovému repo tendru vzrástol na 7,75 %. Dnes bude maturovať repo tender v objeme 35,55 mld. Sk a taktiež nastane odlev prostriedkov z pondelkovej aukcie ročných bondov v objeme 2 mld. Sk. V sektore by tak v strede týždňa mal objem prostriedkov zostať nezmenený, keďže sa žiadny iný pohyb likvidity neočakáva. Čo sa týka očakávaní vývoja na trhu depozitov do konca týždňa, dnes by sa mali najkratšie depozity pohybovať okolo 7,6/7,8 %. "Niektoré banky majú pravdepodobne nedostatok voľných prostriedkov. Likvidita na trhu síce je, ale je dosť nerovnomerne rozdelená," domnieva sa P. Jánošík.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:15