StoryEditor

Premiér Špidla odštartoval čistky v českej vláde

15.04.2004, 00:00
Český premiér Vladimír Špidla je pripravený zachrániť svoju krehkú koaličnú vládu aj za cenu, že niektorých jej členov hodí cez palubu. Na premiérov návrh včera prezident Václav Klaus odvolal ministerku zdravotníctva Marii Součkovou, ktorú vystriedal doterajší sociálnodemokratický poslanec Jozef Kubinyi.

Žiadny minister zdravotníctva v histórii Českej republiky nevydržal vo funkcii celé funkčné obdobie," pripomenul denník Lidové noviny. Klaus pri vymenovaní na Pražskom hrade Kubinyimu povedal: "Bol by som rád, keby ste začali tým, že odstránite zdravotníctvo, že zavediete jedinú možnú vec - súkromné účty pacientov." "Obávam sa, že si budete s týmto musieť počkať na nejakého iného ministra," odpovedal podľa agentúry ČTK Kubinyi prezidentovi.

Kritická reforma
Nepohodlnou sa Součková stala preto, že napriek nesúhlasu straníckych kolegov z ČSSD a dvoch koaličných partnerov trvala na svojom modeli reformy českého zdravotníctva. Proti sa postavili aj lekári, pracovníci v zdravotníctve i poisťovne. Pre vládu, ktorá horko-ťažko pretláča reformu verejných financií, by Součkovej projekt mohol zasadiť smrtiaci úder. O reforme zdravotníctva koalícia rokovala už dvakrát a nedohodla sa.
"Od svojho odhodlania ani razantných zmien som neustúpila a neustúpim. Nikomu. Reforma zdravotníctva je pre ľudí. Občan je na prvom mieste," povedala Součková pred týždňom pre denník Právo. Od vlády chcela, aby na reformu našla peniaze a najmä odvahu. Už viackrát v minulosti povedala, že ak projekt v kabinete neprejde, podá demisiu. "Ak reforma neprejde, nemôžem pracovať v tíme, ktorý na jednej strane hovorí o prioritách a na druhej nevie, čo tá priorita je. Pred prioritou už predsa nič iné nie je. A ak vláda hovorí, že zdravotníctvo je prioritou, tak to nemôže byť dôchodková reforma alebo reforma financií. Potom to už nie sú priority, ale ciele," uviedla pre Právo.
Součkovej koncept reformy predpokladal, že štát bude viacej platiť za svojich poistencov, ktorých je viac než 5,5 milióna. Tiež sa mal rapídne zredukovať počet "akútnych" lôžok v nemocniciach o 20 000. Mali byť zrušené aj viaceré nemocnice - podľa Součkovej by jedna nemocnica mala spádovú oblasť 100 000 obyvateľov. Klesnúť o 10 percent mal aj počet ambulancií špecialistov. Ministerstvo chcelo tiež zaviesť reguláciu liekov a znížiť ich ceny.

Kríza strany aj vlády
Odvolanie ministerky je zúfalým pokusom premiéra Špidlu dostať vládu i sociálnu demokraciu z krízy, do ktorej upadla kvôli reforme verejných financií. Od vlády, kde majú socialisti najväčšie slovo, voliči predsa nečakali, že zdraží, čo sa dá. Nepopulárne opatrenia nemohli zostať bez odozvy - ČSSD dôveruje iba okolo 17 percent Čechov. V roku 2002 pritom strana v parlamentných voľbách získala takmer dvojnásobné množstvo hlasov.
Koalícia ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU nastupovala k moci s vedomím, že v 200-člennej Poslaneckej snemovni má väčšinu len 101 hlasov. Ani to však už neplatí, lebo z radov US-DEU odišli dvaja poslanci. Vláda sa tak bude musieť chtiac-nechtiac spoliehať na podporu komunistov. KSČM je pre sociálnych demokratov najväčším rivalom - v prieskumoch pred nimi vedú o pár percent.
Nepríjemné dosahy reforiem ešte zosilnia odklon ľavicových voličov od ČSSD ku komunistom. Chrbtom sa sociálnej demokracii otáčajú aj sponzori. Vo volebnom roku 2002 ČSSD získala od sponzorov 20 miliónov, vlani iba 574 000 korún.

Kostlivec v skrini
Z agónie vlády sa však neraduje len opozícia, teda ODS a komunisti. Celú tu politickú melu z tepla svojej chalúpky na Vysočine so záujmom pozoruje expremiér a bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman. Do politického "dôchodku" sa pred dvoma rokmi tešil s tým, že bude oddychovať, prechádzať sa po lese a objímať stromy. Tejto perspektívy sa však rýchle prejedol. O prvý comeback sa Zeman pokúsil vlani pri voľbách prezidenta - Špidlovo krídlo v ČSSD ho však nepodporilo. Odvtedy neprestáva na svojho nástupcu, ktorého si kedysi sám vybral, útočiť. Každú chvíľu české média referujú o "Zemanových bonmotoch z Vysočiny".
Expremiér sa ozýva čoraz častejšie. Vidí totiž ďalšiu šancu. V júni budú Česi voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu a vyzerá to, že sociálna demokracia vo voľbách pohorí. A ako je známe, po prehratej bitke sa mení veliteľ. Zeman a jeho ľudia, ktorých je v ČSSD ešte stále dosť, sa pripravujú na mimoriadny snem strany. Na ňom by mali byť podľa Zemana do čela zvolení schopní ľudia. Súčasný stav v ČSSD označil za "antidarvinizmus" - na čele sú neschopní a úspešní sú trestaní.
"Pre ČSSD sa začína nepokojná jar," komentoval denník stúpajúcu aktivitu Zemana v čase, keď vláda bojuje o existenciu. Bývalý premiér čoraz častejšie opúšťa pohodlie svojej chalupy a objavuje sa na verejnosti. Na budúcu nedeľu má dokonca vystúpiť na verejnom mítingu ČSSD v Moste. A premiér Špidla je už teraz nervózny, čo zasa naňho Zeman vytiahne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:29