StoryEditor

Ruská TVEL nechc elektrárne

08.02.2004, 23:00

Prioritným záujmom ruskej korporácie TVEL vo vzťahu k Slovensku je pokračovanie v dodávkach jadrového paliva pre Slovenské elektrárne. Účasť v tendri na predaj 66 percent akcií elektrární vrátane ich jadrovej časti je mimo strategických záujmov ruskej korporácie. Potvrdili to jej viceprezidenti Konstantin Sokolov a Konstantin Stepanenko počas pracovnej návštevy Slovenska. "Napriek faktu, že 57 percent elektriny vyrobenej na Slovensku pochádza z jadrových zdrojov, TVEL sa nemieni zúčastniť na privatizácii," povedal Stepanenko.
TVEL je výhradným dodávateľom jadrového paliva pre atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Zmluvná spolupráca trvá šiesty rok. Prvú zmluvu na dodávky profilovaného paliva uzavreli obe spoločnosti v roku 1998. V decembri 2003 sa TVEL stal víťazom medzinárodného tendra na zásobovanie jadrových elektrární palivom druhej generácie. V súčasnosti dodáva ročne 400 až 500 palivových kaziet.
TVEL zásobuje 17 percent svetového trhu s jadrovým palivom, ktoré dodáva pre 75 atómových reaktorov. Vstup nového vlastníka do elektrární nepovažuje Sokolov za dôvod na obavy o budúcnosť spolupráce. Ako presvedčivý argument pri možnom novom výbere dodávateľov jadrového paliva postavia do hry kvalitu paliva, medzinárodný význam a svetovú prestíž firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:17