StoryEditor

Expremiér Lazarenko pred americkým súdom

19.02.2004, 23:00

V Spojených štátoch sa tento týždeň začal proces, ktorý by mohol odhaliť zaujímavé fakty o korupcii v ukrajinskej vláde deväťdesiatych rokov. Pred súdom v San Franciscu stojí bývalý premiér postsovietskej krajiny Pavol Lazarenko, ktorý čelí obvineniam z prania špinavých peňazí. V rokoch 1996 - 1997, keď stál na čele ukrajinského vládneho kabinetu, mal spreneveriť 114 miliónov dolárov. O priebehu procesu, ktorý sa začal v utorok večer predbežným vypočúvaním, informovala agentúra AFP.
Lazarenko je prvým zahraničným lídrom, ktorého súdia v Spojených štátoch, odkedy v roku 1992 americký súd uznal vinu bývalého panamského prezidenta Manuela Noriegu.
Bývalý šéf miestneho kolchozu, spojenec prezidenta Leonida Kučmu, sa ako člen jeho mocného dnepropetrovského klanu vypracoval na ministra energetiky a premiéra. V časoch, keď stál na čele vlády, ho médiá označovali za jedného z najbohatších a najvplyvnejších politikov krajiny. Keď ho Kučma, ktorý neskôr nazval jeho nomináciu "najväčšou chybou života", zbavil funkcie, odišiel Lazarenko do opozície a postavil sa do čela opozičného hnutia Hromada (Spoločenstvo). Pri zrode strany stála aj terajšia líderka opozície, bývalá vicepremiérka Julija Tymošenková.
V roku 1998, keď mu hrozilo zadržanie ukrajinskými bezpečnostnými úradmi a ako tvrdil aj vražda, utiekol do Švajčiarska, kde ho zadržali kvôli podozreniu z prania špinavých peňazí. Po zaplatení kaucie 2,6 milióna dolárov Lazarenko priletel do New Yorku, kde zažiadal o politický azyl a povolenie cestovať do San Francisca, aby sa stretol s rodinou. Tá čakala naňho v sedemmiliónovej rezidencii v prepychovej štvrti Novato. Ukrajina požiadala Spojené štáty o vydanie Lazarenka, ale krajiny nemajú podpísanú dohodu o extradícii.
Obvinenia proti bývalému premiérovi majú 53 bodov. Peniaze si mal prisvojiť počas realizácie dohody medzi ruským ministerstvom obrany a energetickou spoločnosťou JES Ukrajina. Ruský denník Izvestija v tejto súvislosti pripomenul, že v tom čase šéfovala podniku jeho blízka spolupracovníčka - "plynová princezná" Tymošenková.
Lazarenkova obhajoba znie, že peniaze získal legálne. "Hral podľa pravidiel, ktoré existovali na Ukrajine v tom čase," povedal agentúre AFP Daniel Horowitz - prominentný advokát zo San Francisca. "Prenasledujú ho kvôli politickým motívom," odcitoval ho denník Izvestija. "Všimnite si, že Lazarenka obvinili z ekonomického trestného činu až keď sa rozhodol oponovať Kučmovi," upozornil právnik.
Vypočúvať majú podľa ruského servera politkom.ru aj bývalého štátneho tajomníka ruského ministerstva financií Andreja Vavilova. Ten mal poznamenať, že kým pre Lazarenka znamená proces koniec, pre iných je len začiatkom. A medzi tými inými je aj nemálo známych a vplyvných Rusov a Ukrajincov, tvrdí politkom.ru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:33