StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

12.01.2003, 23:00
Financial Times
Politickí predstavitelia desiatich krajín, ktoré sa pripravujú na vstup do EÚ v roku 2004, venovali podstatnú časť uplynulého roka dvoreniu Bruselu. V tomto roku upriamia svoju pozornosť na vlastných voličov. Obyvatelia väčšiny kandidátskych krajín podporujú, i keď niekedy vlažne, vstup do EÚ. Vyskytujú sa však aj silné ohniská euroskepticizmu. Spomedzi ôsmich bývalých komunistických krajín uchádzajúcich sa o prijatie je najsilnejšia verejná podpora v Maďarsku -- podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer takmer 80-percentná. Na druhom mieste je Slovensko. Mnohí slovenskí voliči vnímajú vstup do EÚ ako záruku, že krajina sa nevráti k pochmúrnym dňom v polovici 90. rokov, keď tu vládol autoritársky premiér Vladimír Mečiar. Najnižšia podpora vstupu do EÚ je v Lotyšsku a Estónsku. (Kandidátske krajiny EÚ dvoria voličom, Stefan Wagstyl, 10. 1.)
Népszabadság
Predstavitelia organizácií Maďarov žijúcich za hranicami považujú za nepochopiteľné, že Budapešť s nimi nezačala sľubované konzultácie o plánovanej novšej verzii úpravy krajanského zákona. V Bratislave tiež nevedia, kedy bude slovensko-maďarské ministerské stretnutie o úprave právnej normy. Predseda SMK Béla Bugár povedal, že z Budapešti zatiaľ nedostali žiadny text upraveného krajanského zákona. (Maďari za hranicami čakajú informácie o úprave krajanského zákona, do, 11. 1.)
The Times
Ariel Šaron by mal zostať i naďalej izraelským premiérom, mal by však vytvoriť inú koaličnú vládu, tentoraz bez zástupcov ortodoxných náboženských strán. Najpovzbudzujúcejším aspektom volebnej kampane je až dosiaľ skutočnosť, že ultraortodoxné izraelské strany neboli schopné využiť Šaronove problémy. Ich úspech v ostatných voľbách ochromil nielen izraelskú zahraničnú a obrannú politiku, ale tiež hospodársku inováciu v krajine. (Volebné vyvádzanie, editorial, 10. 11.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:40