StoryEditor

ČSÚ revidoval údaje o ekonomike

26.10.2003, 23:00
Český statistický úřad (ČSÚ) v piatok zrevidoval smerom hore údaje o hodnotách hrubého domáceho produktu (HDP) za roky 2000 až 2002. Úprava vrhá priaznivejšie svetlo na rozpočtový deficit krajiny.

Český statistický úřad (ČSÚ) v piatok zrevidoval smerom hore údaje o hodnotách hrubého domáceho produktu (HDP) za roky 2000 až 2002. Úprava vrhá priaznivejšie svetlo na rozpočtový deficit krajiny. ČSÚ oznámil, že nominálne údaje o HDP za rok 2000 sa po revízii zvýšili o 8 %, za rok 2001 o 7 % a za rok 2002 o 6 %. Česko sa tak priblížilo ekonomickej úrovni Európskej únie (EÚ) a z doterajších 60 % sa dostalo na 64 % priemeru západoeurópskej pätnástky. V pretekoch s okolitými krajinami sa však nič nezmení, pretože aj tie musia svoje štatistiky upraviť podľa pravidiel únie. Úplný časový rad ročných údajov o HDP za obdobie 1995 až 2002 sa dokončí v apríli 2004.
Údaje sú počítané v bežných cenách roku 2000. Údaje približne zodpovedajú predbežným odhadom, ktoré predstavitelia štatistického úradu vydali počas týždňa. Ako mávnutím čarovného prútika Česi cez noc zbohatli. Aspoň v reči čísel.
ČSÚ upravil svoje výpočty podľa pravidiel Európskej únie a do výkonu ekonomiky zahrnul navyše napríklad hodnotu tunelov, mostov či diaľnic. Zlepšenie národného bohatstva bude mať niekoľko dôsledkov. Z výšky ekonomického výkonu sa pomerom vypočítava príspevok do fondov EÚ, ten bude teraz väčší. Na druhej strane o peniaze zo štrukturálnych fondov české regióny hneď tak neprídu, pretože sú dosť hlboko pod kritickou hranicou 75 % vytvoreného bohatstva v Európe. Iba Praha nebude mať nárok na nič, ale to bolo jasné už pred úpravou údajov.
Vyšší ekonomický výkon tiež umožní českej vláda spomaliť reformu štátnych financií. Bude si môcť dovoliť minúť o pár miliárd korún viac bez toho, aby riskovala nesplnenie cieľa stanoveného ako pomer schodku k HDP.
Podobne milého prekvapenia sa Česi dočkajú ešte raz, v roku 2005, keď sa do štatistík zaráta aj spotreba drog a pašovanie.
Rovnako ako ostatné krajiny, ktoré sa v máji budúceho roku pripoja k EÚ, upravila Česká republika výpočet HDP tak, aby v ňom zahrnula niektoré metodologické zmeny a harmonizovala údaje so štandardmi EÚ. V dôsledku revízie sa znížil pomer deficitu verejných financií a dlhu voči celkovej výške HDP. Podľa výpočtov agentúry Reuters tak vlaňajší rozpočtový schodok dosiahol 6,3 % HDP oproti pôvodne udávaným 6,7 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:39